blog

Mángoldot mikor kell vetni

2022.06.24 14:44
Mángoldot mikor kell vetni

A mángold a régi kertek egyik alapvető levélzöldsége volt. Aztán valahogyan feledésbe merült. Az utóbbi néhány évben azonban kezdi újra meghódítani a hobbikerteket, hiszen egy rendkívül praktikus, egészséges és sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Termesztéséhez szeretnénk segítséget nyújtani, amelynek alapja a vetés időzítése, ezért leírjuk, a mángoldot mikor kell vetni.

Mángold bemutatása

A mángold (Beta vulgarisconvar) a libatopfélék családjába tartozó lágyszárú, kétéves növény. Ez annyit jelent, hogy az első évben gyökere és lombozata fejlődik ki, második évben fejleszt magszárat. A virágok megjelenése és azok megtermékenyülése után jelennek meg magvai, amelyeket későbbi vetés céljából gyűjthetünk.

A kertekben azonban egyéves növényként termeljük, hiszen leveleit, levélnyelét fogyasztjuk. Rendkívül magas vitamin-tartalma miatt jótékony hatással van szerzetünkre, ráadásul igazán látványos, feltűnő növény. A veteményesben egyértelműen kitűnik hatalmas leveleivel, amelyek változatos színekben pompáznak. Különböző fajtája ismert, melyek megjelenésben eltérnek egymástól. Találunk haragoszöld, illetve halványabb zöld színűeket. Közös jellemzőjük a méretes levél, melynek nyele lapos és húsos, fehér vagy halványabb sárga színű. A levélnyelek vastagsága elérheti akár a 10 cm-t is. Számára kedvező körülmények között a mángold magassága 70-80 cm. Akár balkonon, nagyobb méretű virágládában is nevelhető, ha van elegendő tér a hatalmas leveleknek.

A-, C-, E- és K-vitamin tartalma mellett tartalmaz magnéziumot és vasat, valamint különböző ásványi anyagokat. Érdekesség, hogy főzés során is legalább 6-8 mg C-vitamin marad a mángoldban, 100 grammonként számolva. Rendkívül egészséges növény, csodás megjelenéssel, egyszerű gondozással - érdemes kipróbálnia!

mángold vetése

Igényei

Talajban nem igazán válogat. Legszebb formáját azonban meszes közegben mutatja. A savanyú talajokban nem érzi jól magát, érdemes kerülni.

Napos, meleg helyet válasszon számára, árnyékos területeken fejlődése visszafogott, levelei kisebbek és gyengébbek lesznek.

Földjét ajánlott nedvesen tartani, hiszen a méretes levelek neveléséhez kellő mennyiségű vízre van szükség. Mulcsolással sokat segíthetünk a nedves közeg megtartásában.

Mángold vetése

A mángold vetésének időpontja az aktuális időjárástól függően, körülbelül április közepétől optimális. Előbb nem érdemes elvetni, ugyanis a magok érzékenyek a hidegre, könnyen megfáznak, ezáltal a fejlődés igencsak lelassul, vagy teljesen megáll. A csírázáshoz 8-9 Celsius fokos hőmérséklet szükséges.

A magokat a talaj előkészítése és a gyommentesítés után helyezzük a földbe, körülbelül 3 cm mélyen. Mivel terebélyes növényről van szó, fontos, hogy a sortávolság 35-40 cm-nél ne legyen kisebb. A magoncok kibújása után ritkítás szükséges, az egyes tövek közötti távolság 40 cm legyen.

Szedését július közepétől kezdhetjük, fontos, hogy egy tőről egyszerre csak 2-3 levelet szedjünk le. Így egészen nyár végéig folyamatosan neveli leveleit, melyeket a főzeléktől kezdve különböző gourmet fogásokig felhasználhatunk.