blog

Hibiszkusz milyen földet szeret

2022.06.24 15:02
Hibiszkusz milyen földet szeret

A hibiszkusz népszerűsége világszerte töretlen. Feltűnő virágai mindenkit elkápráztatnak, nem meglepő tehát, hogy ennyire kedvelt dísznövény. Gondozása többeknek gondot okoz, ezért célszerű telepítés előtt alaposan tájékozódni. A cikkben abban leszünk segítségére, hogy a hibiszkusz milyen földet szeret.

Mi jellemzi a hibiszkuszt?

A hibiszkusz vagy mályvacserje (Hibiscus) a mályvafélék nemzetségébe tartozik, mely körülbelül 200-300 fajt számlál. Ázsiából származik, jellemzően a trópusi, szubtrópusi, meleg éghajlatú vidékeken fordul elő. A megannyi változat között találunk évelő és egyéves, örökzöld és lombhullató, lágy- és fásszárúakat. Feltűnő, különböző színárnyaltokban pompázó virágzata az egész világot meghódította, hazánkban egyre több típusa megtalálható a kertészetek kínálatában.

Attraktív kinézete miatt önmagában ültetve is remek látványt nyújt, az eltérő színeket egymással kombinálva pedig mesés ágyásokat tudunk kialakítani. Bátran ültesse hozzá illő dísznövények közelébe. Akár sövénnyé is nevelheti, garantáltan szemet gyönyörködtető lesz a végeredmény.

Ugyancsak tökéletes választás a mályvacserje, ha épp virágzó díszfát keres kertjébe. Kisebb előkerteket, utcafrontokat is remekül dekorálhat vele.

Ahhoz, hogy gyönyörű, karéjos leveleket, méretes virágzatot tudjon nevelni, figyelembe kell venni a környezeti igényeit.


A hibiszkusz igényei

Talaj

A mályvacserje kötöttebb, agyagos közeghez is képes alkalmazkodni, azonban a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajokban tud a legjobban fejlődni. Száraz körülmények között virágait ledobja, ezért homokos, lazább föld esetén figyeljen a gyakoribb öntözésre. A pangó vizet azonban mindenképp kerülje. Ha dézsában vagy cserépben neveli, gondoskodjon arról, hogy azok alján a víz ki tudjon folyni.

Tavasszal támogassa földjét tápoldattal, ezzel elősegítve az erőteljesebb növekedést.

hibiszkusz rózsaszín virággal

Víz

A hibiszkusz kedveli a párás környezetet, a rendszeres öntözést meg fogja hálálni. A virágzás ideje alatt fordítson nagyobb figyelmet a locsolásra.

Fény

Magas fényigényű növény, nem szabad árnyékos vagy félárnyékos területre ültetni.

Metszés

Metszéssel növekedésre tudjuk ösztönözni növényünket, egyben ápolási célt szolgál. Távolítsuk el a sérült, elhalt vagy fagykárokat szenvedett növényi részeket. Tél végén vagy tavasszal végezzük el ezt a gondozási feladatot.

Teleltetés

Hazánk éghajlatának téli viszonyait jól viseli, azonban a fiatal tövek érzékenyen reagálhatnak az erősebb fagyokra. Az egy-két éves cserjéket érdemes takarással védeni. A kifejlett, idősebb példányok gond nélkül átvészelik a hideg téli hónapokat.

Láthatjuk, a hibiszkusz szükségletei nem összetettek. Alapvető igényeit kell biztosítani számára, amelyek közül az egyik legfontosabb a tápanyagdús talaj.