blog

Málna milyen földet szeret

2022.06.22 14:22
Málna milyen földet szeret

A nyár kedvelt bogyós gyümölcsei közül az egyik, a málna. Szedését jól kell időzíteni, hiszen a túl korán vagy a túl későn leszedett termés zamata nem lesz a legízletesebb. Ahhoz, hogy legyen mit betakarítani, fontos, hogy megfelelő talajban tudjon fejlődni. Nézzük meg, a málna milyen földet szeret igazán.

A málna környezeti igényei

Málnát nem olyan nehéz termeszteni, mint az elsőre gondolnánk, ennek azonban alapfeltétele a szakszerű ültetés. Ehhez legelső lépésként válasszuk ki a málnabokrok környezeti igényeinek megfelelő helyet.

A málnasarjak ültetésének ideális ideje az őszi vagy a kora tavaszi időszak. Fagyos napokon ne végezzen ültetést. A tavaszi fagyok maradandó károkat okozhatnak, ami a tövek teljes elhalását eredményezheti.

Fénykedvelő növény, napos, félárnyékos területre telepítsük. Árnyékos helyen is megél, ott azonban nem számíthat bő termésre. A kiegyensúlyozott fejlődéshez legalább napi 6 napsütéses órára van szüksége. Ugyanakkor a vegetatív időszakban a hűvösebb klímát igényli. A nagy meleg, a hőség, a perzselő nap azonban nincs rá jó hatással. A terület legyen szélvédett és huzatmentes, erősebb szelek, viharok könnyedén kárt okoznak a bokrokban. Javasolt támasztékkal védeni, megerősíteni a töveket.

A málna számára ideális talaj

A málna a tápanyagban gazdag, lazább szerkezetű, kissé homokos, levegővel jól ellátott és jó vízelvezetésű talajokban tud igazán fejlődni. Savanyú termőtalajba ültessük, melynek pH értéke 5,6 és 6,2 közötti. Amennyiben nem ilyen talajtípussal van dolga, javasolt ültetés előtt feljavítani, máskülönben nem a várt ütemben fejlődik, a termés mennyisége és zamata nem lesz kielégítő. A magasabb mésztartalom lassítja a növekedést, valamint a sarjak élettartamát, továbbá sárgulást okoz a növényen.

málna szedés előtt

Málna vízigénye

Gyökérzete sekélyen helyezkedik el a földben, emiatt gyakran és bőségesen kell öntözni. A legtöbb vizet májustól júliusig, a sarjhajtások fejlődése, valamint a termésérés időszakában igényli. Bár vízigényes növény, a pangó vízre érzékenyen reagál, ezért kiemelten fontos az előbbiekben említett szerkezetű talajba ültetni.

Optimális körülmények között, szakszerű gondozás mellett az ősszel telepített málnabokrokról két év múlva szüretelheti saját termését. Az ültetés utáni évben vesszőket fejleszt, az azt követő évben már termést nevel. Jellemzően 8-10 évig termőképes, így sokáig élvezheti gyümölcsét. Alapos tervezést igényel mind az ültetése, mind a gondozása. Ne felejtsük el a gyomtalanítást és a jól időzített metszést sem.