blog

Mikor ültessünk hortenziát

2022.06.20 10:20
Mikor ültessünk hortenziát

A hortenzia talán az egyik olyan virágzó növény, amiről előbb-utóbb mindenki álmodik - legyen kezdő vagy tapasztalt kertbarát. Hogy káprázatos virágokkal ajándékozza meg, fontos tudni, mikor ültessünk hortenziát.

Ennek a csodás dísznövények több fajtája ismert, méretük, növekedési ütemük, a virágok színe és azok mérete alapján választhatja ki az igényeinek megfelelőt. Nevelhető szabadföldben, cserépben, akár sövényként is telepíthető. Bármilyen célból és bármelyik típust ülteti, fontos tudni, hogy a telepítést mikorra célszerű időzíteni. Nehogy ezen múljon a fejlődése és a virágok intenzitása!

Hortenzia ültetés ideje

Az ültetés időpontját könnyű meghatározni, a fagyos hónapok kivételével szinte egész évben ültethető. Azonban a legideálisabb mégis a kora nyári és az őszi időszak. Ennek nagyon egyszerű oka, hogy nyár kezdetén még nem kell nagy hőségtől és szárazságtól tartani, ugyanakkor a tavaszi fagyok sem fenyegetnek. Az őszi hónapokban jellemzően a nagyon meleg napok már elmúlnak, viszont még nem okoznak gondot a nagyobb, téli fagyok.

hortenzia rózsaszín virággal

Milyen földet szeret a hortenzia?

Az ültetés helyét nem szabad félvállról venni, tűző napon vagy teljes árnyékban a hortenzia nem tud fejlődni. A legjobb a félárnyékos terület, ahol a reggeli órákban éri napfény, viszont a déli tűző nap nem tud kárt okozni. Ha nem érzi jól magát levelei fonnyadásnak indulnak, virágzata jóval kisebb méretű lesz az elvártnál.

Az ültetési közeg ugyanilyen jelentős a hortenzia számára. Az alacsony kémhatású (pH 4-5), kissé savanyú talajok ideálisak e csodás virágzatú dísznövény számára. A savanyú közeg különösen fontos a kék színű hortenziák esetében, ez biztosítja ugyanis színüket. Egyéb körülmények között kifakulnak, színük rózsaszínessé válik.

Nem kell aggódni, ha kertjében nem ilyen típusú földdel van dolga. A kertészetek kínálatában könnyedén megtalálja a megfelelő kémhatású virágföldet. Ezen kívül különböző bevált, házi módszerek is léteznek a talaj savanyítására. Adhatunk citrushéjat - például citrom vagy narancs -, kávézaccot, valamint fenyőkérget a hortenzia földjéhez. Öntözéshez keverhetünk timsót a vízbe, literenként 4-5 grammot.

Ha megteremti az ideális közeget és környezetet a hortenzia számára, odafigyel az ültetés idejére, jó eséllyel gyönyörködhet káprázatos virágaiban.