blog

Júlia borbolya milyen gyorsan nő

2022.06.16 11:06
Júlia borbolya milyen gyorsan nő

Virágzó cserje, mely tökéletes sövényként telepítve, és számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik - ez a Júlia borbolya. Megjelenése mással nem összetéveszthető, sűrű ágrendszere, levelei, tavaszi virágai szemet gyönyörködtetőek. Segítséget adunk a telepítéshez, összefoglaljuk főbb jellemzőit, s megtudja, hogy a júlia borbolya milyen gyorsan nő.

Júlia-borbolya bemutatása röviden

A Júlia borbolya (Berberis julianae) Kína középső területeiről származó, szúrós cserje. Örökzöld növényként az év valamennyi napján díszítő értékkel bír. Nagyobb méretű, tömött, terebélyes bokorrá fejlődik, melynek köszönhetően akár nyíratlan állapotban sövénnyé nevelhető. Kifejlett magassága 2-3 méter.

6-8 cm hosszúságú, fogazott szélű hosszúkás levelei sötétzöld színűek, felületük fényes. A levelek tövében 2-3 cm-es, hármasával álló hegyes tövisek találhatóak. Az őszi lombszíneződés során a levélzet vöröses-piros árnyalatúvá változik.

Április-május hónapokban hozza bájos, apró sárga színű virágait, amelyek kevés virágból álló fürtökben nyílnak. Ezekből ősszel kifejlődnek kékesfekete, kékeslila színű, matt felületű, kissé megnyúlt bogyós termései.

Kezdő növénybarátok számára is bátran ajánljuk a Júlia borbolyát, egy nagyon ellenálló, könnyen gondozható növényről van szó, jól tűri a szennyezett városi levegőt.

júlia borbolya

Talajokra nem igényes, de laza szerkezetű és jó vízáteresztő képességű közegben fog kiegyensúlyozottan fejlődni. A tápanyagokban gazdag, könnyen felmelegedő talaj ideális számára.

Napos, félárnyékos helyre ajánlott ültetni, vigyázva, hogy tűző nap ne nagyon érje. Érdemes az árnyékos helyeket is kerülni, mert bár elviseli, de fényszegény környezetben nem tudja páratlan szépségét megmutatni, színe nem lesz élénk.

Vízigénye közepesnek mondható, a túlzottan nedves közeget és a pangó vizet nem tolerálja. Száraz, aszályosabb hónapokban azonban rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel.

Szoliter növényként ültetve, sövényként telepítve, nyírott és nyíratlan állapotban egyaránt használható, káprázatos dísze lesz kertjének. A felhasználás céljától függően egymástól 50-120 cm távolságra ajánlott ültetni a borbolya töveket. A metszést a virágzást követően érdemes megejteni.

Szaporítani félfás vagy fás dugványozással lehetséges.

Növekedési üteme

Amennyiben az előbbiekben felsorolt környezeti és gondozási körülmények kedvezőek a borbolya számára, gyors növekedésre számíthat. Elérheti a 1,5-2 méteres magasságot átlagosan 3 év alatt.