blog

Temetőbe milyen virág illik

2022.06.14 14:36
Temetőbe milyen virág illik

Elhunyt szeretteink sírját szeretnénk strapabíró, mégis dekoratív növényekkel beültetni. Ez sokszor nem is olyan egyszerű, hiszen jellemzően nem tudjuk naponta gondozni. Ebben a cikkben abban szeretnénk segítséget adni, hogy a temetőbe milyen virág illik.

A temető az emlékezés helye, így az oda ültetett növényekkel igyekszünk kifejezni az elhunyt iránt érzett szeretetünket. A gondoskodás, a sírhely gondozása egyfajta megemlékezés, megbékélés egyben.

Több temetőben találni gondozási útmutatót a sírhelyeket illetően, mellyel igyekeznek segíteni a megfelelő temetői növény kiválasztásában. S mi számít megfelelőnek? Valójában nincs meghatározott szabály, hogy milyen fajtát kell ültetni. Hiszen választhatjuk szerettünk, vagy épp a saját kedvenc virágunkat, melyek tiszteletünket, érzéseinket szimbolizálják. Lehet az egynyári vagy évelő, virágzó vagy örökzöld.

Ha szeretnénk, hogy időtálló, az adott környezeti viszonyok között is szépen fejlődő növények legyenek a sírhelyen, a kiválasztás előtt vegyünk figyelembe bizonyos szempontokat.

Mire figyeljünk a választás során?

Mielőtt megvásároljuk az ültetésre szánt virágokat, gondoljuk át a következőket:

  • Mekkora a kifejlett mérete - ne legyen túl nagy, hiszen elnyomja a többi virágot, esetleg átnyúlhat a szomszédos sírokra, zavarhatják a sírok közötti közlekedést.
  • Milyen a növekedés üteme - válasszon lassabb növekedésű és kompaktabb méretű növényeket.
  • Élettartam - hacsak nem egynyári virágokról van szó, érdemes olyan fajtákat választani, melyek több évig díszíthetik a sírhelyet.
  • Környezeti igények - vegye figyelembe a temető adottságait. Ha nincsenek árnyékot biztosító fák, válasszon olyan virágokat, amelyek jól viselik a napos, száraz körülményeket. Lehetőség szerint ne legyenek túl érzékenyek, mert a környezeti, időjárási változásokra nem reagálnak jól.
  • Gondozási igények - érdemes átgondolni, milyen gyakran tud kilátogatni a temetőbe és gondozni, öntözni a növényeket. Ehhez mérten hozza meg döntését.

sárga virágú sásliliom

4 virág, amelyek ideálisak temetőbe

Néhány növény, melyek jól viselik a napos, száraz körülményeket és kevés gondoskodást igényelnek:

  • Levendula: napfénykedvelő, szárazságtűrő félcserje. Többféle fajtája ismert, közös jellemzőjük egyedi megjelenésük, csodás virágaik, jellegzetes aromás illatuk.

  • Kövirózsa: igénytelen növény, mely jól bírja a szárazságot, kedveli a napfényt. Az év valamennyi hónapjában dekoratív. Könnyen szaporodik, így a ritkításra figyeljen, egyrészt elnyomhatja a mellette lévő virágokat, másrészt nem tudnak az új hajtások kellően fejlődni.

  • Árvácska: a kerti árvácska igen népszerű temetői virág. Nem igényel sok gondoskodást, jól érzi magát napos, világos környezetben. Virágait ősszel, télen is megtartja, ezzel díszítve szeretteink nyughelyét.

  • Sásliliom: nagyobb méretű növény, így kisebb sírokra nem ajánlott ültetni. Magával ragadó virágaival különleges megjelenést nyújt.