blog

Milyen gyorsan nő a fűzfa

2022.06.09 09:49
Milyen gyorsan nő a fűzfa

A fűzfa talán az egyik legkönnyebben gondozható fa, mely hatalmas méretével és koronájával meghatározó dísze környezetének, ráadásul kellemes árnyékot biztosít. Valójában rengeteg faja létezik, melyek közül több Magyarországon is honos. Legfontosabb jellemzőit foglaljuk össze és azt, hogy milyen gyorsan nő a fűzfa.

Fűzfa bemutatása

A fűzfa (Salix) vagy röviden fűz, a fűzfaféléket magába foglaló nemzetséget jelenti. Nagyjából 400 faja ismert, jellemzően a Föld északi féltekéjén honosak, melyek közül több a Kárpát-medencében is megtalálható. Hazánkban körülbelül 23 faj őshonos.
Felsorolni is lehetetlen lenne az egyes változatokat, hiszen megannyi hibrid típus is elérhető, sokszor a hímivarú és a nőivarú fák megjelenése eltér egymástól.

A fűzfa fás szárú, lombhullató, kétlaki évelő növény, mely lehet cserje- és fa termetű. A cserje alakúak gyökerei szerteágazóak, míg a fa típusúak előbb karógyökeret növesztenek, amelyből a dúsan elágazó oldalgyökerek fejlődnek.

A fa kérge kezdetben zöld vagy vöröseszöld, később hosszanti irányban, barázdaszerűen berepedezik. Rövid nyelű levelei hosszúkásak, lándzsásak, tojásdad vagy kerekded alakúak. Széle lehet fűrészelt, ép vagy hullámos. Tavasszal az egyik legelső fa, mely leveleket fejleszt. A fűzfák virágzatát a köznyelvben barkának hívják, szakszerű elnevezése füzér, melyek beporzását a rovarok végzik. Hazánkban február-március hónapokban virágzik. A nőivarú virágok színe fehér vagy zöld, míg a porzósoké sárga vagy piros. A fűzfa termése május-júniusban érik be, amely sokmagvú, több kopácsú tokokból álló füzér.

Magról és dugványozással egyaránt eredményesen és könnyen szaporítható.

fűzfa friss hajtásokkal

Igényei, gondozása

A legtöbb fűzfa faj magas fény- és vízigényű, nem véletlenül találjuk nagyobb számban vízpartok, árterületek közelében. Jó minőségű, laza szerkezetű közeg ideális számára. Arra figyeljen, hogy legyen elegendő hely a gyökérzet számára, hiszen gyorsan növekedésnek indul, s mélyen a földbe ágyazódik.

Különösebb gondoskodást nem igényel, jól viseli a nedves, vizes talajt, a pangó víz sem jelent gondot számára.

A fagyok elmúltával az elhalt, megsérült ágakat és növényi részeket távolítsuk el, ezzel megakadályozva különböző kártevők megjelenését. Szárazabb időszakban érdemes öntözni, az idősebb, akár több tízéves fákat is. Jól tűri az erősebb visszametszést, bátran formálja saját igényei szerint.

Fűzfa növekedése

A fűzfát a gyors növekedésű fák közé soroljuk, tökéletes választás, ha gyorsan szeretne árnyékot adó fát nevelni. Fejlődése az első években kimondottan gyorsnak mondható. Mielőtt fűzfát vásárolna, nézze meg az adott fajta jellemzőit, kifejlett méretét, végleges magasságát. Hosszú életű fa, mely hű társa lesz, akár generációkon keresztül. Olyan helyet válasszon a telepítés helyéül, ahol zavartalanul tud fejlődni, s meg tudja mutatni magával ragadó, csodás kinézetét.