blog

Meddig él a nyírfa

2022.06.08 12:32
Meddig él a nyírfa

Egekbe nyúló, fehéres kérgű, kecses nyírfa, formás levélzettel. Ugye, Önnek is ismerős? Művészeket megihlető, varázslatos szépségű faféle, amely a növénybarátok szívét is megdobogtatja. Gondolkodott már azon, meddig él a nyírfa?

Nyírfa jellemzői

A közönséges nyír, vagy ahogyan még nevezzük, bibircses nyír (Betula pendula) a nyírfafélék családjába tartozik. Természetes élőhelye leginkább a tajga éghajlati öv alatt található területek.

Kis-, közepes méretű, lombhullató, egylaki fafaj, melynek kifejlett magassága jellemzően 10-25 méter. Nevét a vesszőkön képződő bibircsekről kapta. Tudta, hogy a közönséges nyír Finnország nemzeti fája? S azt, hogy levelei, valamint kérge értékes, gyógyhatású anyagokat tartalmaz?

Hosszú, vékony törzsét fehér színű kéreg borítja, helyenként feketés-barnás foltokkal, illetve azok különböző árnyalatával. A törzs átmérője magasságához képest keskeny, idősebb példányok esetében elérheti a 40 cm-et.

Zöld színű levelei szórt állásúak, kétszeresen fűrészes szélűek, ősszel sárgára változnak. Alakjuk rombusz vagy háromszög, sokan szív alakúnak nevezik. A fiatal egyedek leveleit finom, puha szőrök borítják. Átlagosan 3-7 cm hosszúak. A fiatal levelek kezdetben gyantától ragadósak, majd az idő előrehaladtával egyre simábbá válnak, elveszítik a ragacsosságot.

A vékony hajtások lecsüngenek, a szél mozgásával együtt áramlanak.

A nyírfa barkavirágzata különleges díszítő értékkel rendelkezik. Virágait április-májusban hozza, a fa 8-15. életévétől.

nyírfa friss hajtással

Igen ellenálló fafajta, nem érzékeny a hideg időjárásra, a szárazságot és a városi körülményeket egyaránt jól viseli. A levegő szennyezettségét rendkívül jól tolerálja, nemcsak nagyobb városokban, de ipari területeken is megtalálhatóak – nem véletlenül. Azt érdemes figyelembe venni, hogy száraz, aszályos körülmények között a növekedés üteme lassul, ezért ebben az időszakban ajánlott a rendszeres öntözése, különösen fiatalabb példányok esetében.

Kártevők, betegségek jobbára elkerülik, levéltetvek jelenthetnek problémát. A tavaszi metszés alkalmával kedvünk és ízlésünk szerint alakíthatjuk formáját. Nyírhatjuk magasabbra, de hosszan lecsüngve is remekül mutat.

Talajokban nem igényes, de tápanyagdús közegben fejlődik a legjobban. Kedveli a napos, meleg területeket, nyugodtan válasszon számára olyan helyet, ahol más fák és növények a tűző nap miatt nem maradnak meg.

A nyírfa életkora

Gyorsan növő, rövid életű fa. Nem él addig, mint például egy tölgyfa, de optimális körülmények között átlagosan 50-60 évet is élhetnek. 100 éves egyedeket ritkán találunk és igen öreg fáknak számítanak.

Helyigénye nem túl nagy, így kisebb kertekbe szoliterként ültethető vagy virágzó cserjékkel, fenyőkkel társítva remek hangulatot tudunk kialakítani. Hosszú éveken keresztül díszíti környezetét, gondozása egyszerű, páratlan megjelenése miatt biztosan nem fog benne csalódni.