blog

Ecetfa milyen gyorsan nő

2022.06.06 15:05
Ecetfa milyen gyorsan nő

Az ecetfa (Rhus typhina) széles körben elterjedt és kedvelt díszfa, melyet jellemzően utcafrontokon látunk. Gondozása egyszerű, alakja pedig igazán vonzóvá teszi, remekül dekorálja környezetét. Ha érdekli, hogy az ecetfa milyen gyorsan nő és mik a legfőbb jellemzői, olvassa tovább a cikket.

Amit az ecetfáról érdemes tudni

Észak-Amerikában őshonos lombhullató növény, kisebb faként vagy nagyobb méretű bokorként tartjuk számon. Kifejlett magassága jellemzően 3-5 méter. Mérete, lombkoronájának különleges formája, csavarodó törzse teszi annyira népszerűvé, kisebb kertekbe, utcafrontokra, társasházi kertekbe bátran telepíthető.

Szoliter növényként, de sorfaként is ültethető, más-más látványt tudunk létrehozni, legyünk kreatívak, sok lehetőség rejlik az ecetfában.

Levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, egymással szemben, párban helyezkednek el a hajtásokon. Kétlaki növény, termős virágai a porzósok előtt körülbelül egy héttel jelennek meg. Előbbiek tömött, szőrös, bugavirágzatot, utóbbiak általában hosszabb és lazább virágzatot alkotnak. A virágok szirmai szőrösek, színük fehéres vagy sárgászöld.

A sötétvörös, szőrös terméscsomók nyár végére fejlődnek ki, s egészen tél végéig látványos megjelenést biztosítanak.

Terméséből az indiánok savanykás italt készítettek, innen eredhet az ecetfa elnevezés.

Élénkzöld levelei az ősz folyamán csodás narancssárga vagy piros színt öltenek. Habár lombhullatásra készül, látványában mégis megújul, sokan mediterrán kinézete miatt kedvelik annyira.

ecetfa őszi levelei

Ecetfa igényei és gondozása

Kimondottan igénytelen és ellenálló növény. Kezdő kertbarátok számára is remek választás, a sikerélmény garantált, hiszen gondozása nem igényel bonyolult feladatokat.

Fényigényes növény, ültesse napos, világos helyre. Ugyan félárnyékos közegben is jól fejlődik, jó tudni, hogy őszi színvilága nem lesz intenzív.

Jól viseli a szárazságot és a városi klímát, igazán strapabíró fácska. Talajokban nem válogat, ami fontos, hogy jó vízáteresztő képességű legyen. Ha nagyon kötött, agyagos földdel van dolga, ültetés előtt érdemes fellazítani, homokkal, trágyával megtámogatni.

Vízigénye közepesnek mondható. A frissen ültetett, még fiatal példányok igénylik a rendszeres öntözést. Aszályosabb nyári hónapokban az idősebb példányokat is javasolt öntözni, meg fogják hálálni.

Metszést kis mértékben igényel, azonban a hosszú hajtások visszavágásával tudja formálni jellegzetes lombkoronáját. Érdemes a hosszú, egyenes vízhajtásokat tőből levágni.

Ecetfa növekedése

Fontos megjegyezni, hogy az ecetfát gyakran összekeverik a bálványfával, mely köztudottan invazív, mondhatni kiirthatatlan növény. Valójában méteres közöttük a különbség, hiszen a bálványfa akár 27 méter magasra is megnőhet, ellenben az ecetfa 3-5 méteres átlagmagasságával.

A bálványfa gyorsan terjed, ráadásul tarackol is, magjai igen könnyen csíráznak, kiszorítva ezzel más növényeket a területről.

Azonban az ecetfa gyökérsarjak segítségével könnyen és gyorsan terjed. Érdemes ezeket a friss sarjakat eltávolítani, ha nem szeretnénk, hogy tovább szaporodjon.