blog

Meddig lehet gyümölcsfát ültetni

2022.05.31 16:20
Meddig lehet gyümölcsfát ültetni

A gyümölcstermő fák a régi falusi kertek egyik meghatározója növénye volt. Számuk azóta erőteljesen lecsökkent. Napjainkban egyre több kezdeményezés segíti a gyümölcsfák telepítését. Megfelelő mennyiségű gyümölcs elfogyasztása számos jótékony hatással van szervezetünkre, egészségünkre nézve. Ha Ön is kedvet kapott néhány csemete telepítéséhez, olvassa tovább cikkünket, melyben leírjuk, meddig lehet gyümölcsfát ültetni.

Gyümölcsfák ültetése mikor?

Habár a különböző típusú gyümölcstermők gondozása és növényvédelme időt és energiát igényel, minden befektetett munka megtérül, ha ízletes, bőséges termést tudunk szüretelni. Aki türelmes és biztosítja a növény számára ideális feltételeket, néhány év múlva élvezheti munkája gyümölcsét. Sokan azonban félnek gyümölcsfát ültetni, nehogy rosszul időzítsék a telepítést.

 

Ültetés – szabadgyökerű, konténeres gyümölcsfa

A fákat szabadgyökerű vagy konténeres változatban tudjuk megvásárolni a kertészetekben.

A konténeres fákat az év szinte bármely időszakában lehet ültetni, kivéve akkor, amikor fagyveszély van.

A szabadgyökerű gyümölcsfa csemeték ültetése jellemzően október vége és március vége között lehetséges, szintén fagymentes időszakban. Fagyos talajba ne ültesse a csemetéket, a gyökerek ugyanis fagyérzékenyek, nagy valószínűséggel csalódás lesz a vége.

Általános tévhit, hogy az ősszel telepített gyümölcsfák elfagynak. Az igazság az, hogy maga a fagyás a tavaszi időszakban következhet be, amikor a növény hajtásnak indul, megindul benne a nedvkeringés és jön egy váratlan lehűlés.


Ültetés tavasszal, ősszel

Tavasszal, még a rügypattanás előtt ültessük ki a facsemetéket a kijelölt helyükre. Így a növénynek elég idő áll rendelkezésre a gyökeresedésre, mielőtt megkezdődik a lombosodás, s megjelennek az első levelek.

Az őszi időszakban, egészen a fagyok beálltáig, decemberig lehet a gyümölcsfákat ültetni. Így még a nagyobb hidegek előtt fejlődésnek indulhatnak a hajszálgyökerek, majd tavasszal gyorsabb, erőteljes növekedés veheti kezdetét.

ültetési előtti facsemeték

Gyümölcsfák ültetése

  • A megvásárolt, egészséges facsemeték számára jelöljük ki a telepítés helyét. Vegyük figyelembe a kifejlett méretüket, területigényüket, hiszen hosszú évekig ott fejlődnek majd, melyhez elegendő térre van szükségük.

  • A megvásárolt csemetéket a kitelepítés előtt egy nappal állítsuk vízzel teli vödörbe, így tudja az elveszített nedvességet pótolni.

  • A kijelölt helyen készítse elő a talajt. Alaposan ássa fel, gyomtalanítsa, ha szükséges, végezzen talajfertőtlenítést.

  • Következő lépésként ássa ki az ültetőgödröt, amelynek mérete a földlabda körülbelül másfél-kétszerese legyen.

  • A gödör aljába tegyünk istállótrágyát vagy komposztot, mely segíti a tápanyagok felvételét, a fa könnyebben fejlődésnek indul. Fedjük le vékony földréteggel.

  • Ezután helyezzük a csemetét a helyére, úgy, hogy a földlabda teteje egy szintben legyen a talaj felszínével.

  • Temessük be földdel, majd óvatosan tömörítsük. A tömörítés azért fontos, hogy az elültetett fa később ne tudjon megsüllyedni.

  • A folyamat utolsó mozzanata az alapos beöntözés.

  • Karózást csak a gyenge vagy koronázat nélküli csemeték igényelnek, a koronás típusok jellemzően stabilan a helyükön maradnak.

  • A fagyok ellen védekezhetünk kupacolással, mely a kiszáradástól is hatékony védelmet nyújt.

Gyümölcsfák ültetése - öntözés

A telepítés után semmiképp ne hagyja magára a gyümölcsfákat, rendszeres és egyenletes öntözésre van szükségük. A frissen ültetett, fiatal csemeték gyökerei a talaj felső rétegében helyezkednek el, ezáltal érzékenyen reagálnak a talaj kiszáradására.