blog

Meddig él a tuja

2022.05.27 10:50
Meddig él a tuja

A tuja igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen rendkívül változatos dísze lehet kisebb-nagyobb kerteknek, terasznak, balkonnak. Néhány rossz tapasztalat miatt sokan úgy gondolják, a tuját nehéz életben tartani, gondozása macerás. Valójában az igényeinek megfelelő körülményeket és gondozási feladatokat kell biztosítani e csodás növény számára. De vajon meddig él a tuja?

Mit érdemes tudni a tujáról?

A tuja a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld növény. Az év minden napján, télen és nyáron meghatározó színfoltja környezetének.

Több fajtája ismert, melyek felhasználási módja méret, forma és növekedési ütem alapján változó lehet.

Találunk magastörzsű és csüngő, gömb, oszlopos és kúp alakúakat. Választhatunk lassan, gyorsan és közepes ütemben növő fajták közül. Fajtától függően alkalmasak sövényként való ültetésre, a kúszó típusok remek talajtakaróként funkcionálnak, míg az egyéb típusok nemcsak szabadföldön, hanem balkonládákban, dézsákban is remekül nevelhetőek.

A tuják optimális ültetési ideje tavasztól késő őszig tart, válaszhatunk konténeres és földlabdás változatokat.

Fényigény

A tuja napos helyeken fejlődik egyenletesen, félárnyékos környezetben növekedési üteme lassabb. A kert árnyékos részeire semmiképp ne ültesse!

Talajigény

Talajban nem válogat, de az enyhén savanyú, tőzeges közegben fejlődik a legjobban. Fontos a tápanyagban gazdag közeg, erre a gondozás során is figyelemmel kell lennünk.

Vízigény

A gondozás egyik kulcsfontosságú feladata az öntözés. A telepítés utáni eredési időszakban (mely jellemzően 1-2 év), rendszeres, bőséges vízre van szükség.
Tavaszi és őszi ültetés esetén heti, míg nyári ültetésnél naponta szükséges locsolni a töveket. A vízutánpótlásra kiemelten figyeljünk a szárazabb időszakokban. Nagy segítség lehet a mulcsolás, mely segít megvédeni a talajt a kiszáradástól.

Érdemes tudni, hogy télen, amikor kevés csapadék esik, fagymentes napokon szükséges a tuják öntözése. A legtöbbjük ugyanis télen nem kifagy, ahogyan azt sokan hiszik, hanem kiszárad.

virágzó tuja

Metszés

Sövényként, nyírott és nyíratlan állapotban egyaránt dekorálnak. Ha szép, tömött ágrendszerű sövényt szeretnénk kialakítani, vagy egy bizonyos formát szeretnénk megtartani, elengedhetetlen minimum évente metszeni. Sövény esetén évi több alkalommal is bátran ragadjunk metszőszerszámot.

A metszést tavaszra időzítsük, s ügyeljünk rá, hogy a törzsig soha ne metsszük vissza az ágakat.
A legutolsó visszametszést legkésőbb augusztus hónapban fejezzük be, mert így még a téli fagyok előtt meg tudnak erősödni a fiatal hajtások.

Növényvédelem

A tuján különböző megbetegedések üthetik fel a fejüket. Ezek ellen a tavaszi lemosó permetezéssel, a megfelelő növényvédőszer használatával tudunk védekezni.

Meddig él a tuja?

A tuja életkorát leginkább a környezeti viszonyok, a gondozási feladatok szakszerű elvégzése határozza meg. Ezek hiányában a különböző kialakult betegségek maradandó károkat, legrosszabb esetben a növények pusztulását eredményezik.
Ideális körülmények és ápolás biztosítása mellett évtizedeken át csodálhatja zöldellő lombjait.

Nem bánja meg, ha időt fordít a tuják ápolására, hosszú életű, látványos dísze lehet kertjének.