blog

Meddig él egy diófa

2022.05.26 14:40
Meddig él egy diófa

A diófa hatalmas termetével, árnyékával, terméseivel különleges hangulatot varázsol a kertekbe. Igazi bölcs növény, mely együtt növekszik-öregszik a család több generációjával. Szeretné tudni, meddig él egy diófa? Olvassa el a cikket, melyben a legfontosabb jellemzőit és élettartamát is megtudhatja.

Diófa általános bemutatása

A dió hazánkban őshonos növény, az ország egész területén megterem. A diófafélék családjába tartozik, amely 21 különféle fajt foglal magába. A közönséges dió (Juglans regia) hosszú életű, lombhullató, egylaki fa, melynek kifejlett magassága átlagosan 20 méter. Törzse átmérője elérheti a másfél métert is.

A dió talajigénye átlagosnak mondható, kedveli a meszes, humuszos, jó vízgazdálkodású, levegős talajokat. Átlagos kerti földben, déli lejtőkön egyaránt szép formáját mutatja.

Méreténél fogva tökéletesen alkalmas szoliter növényként ültetve, közterületek kedvelt parkfája. Mind mérete, mind gyökérzete hatalmas méreteket ölt, így a kert többi fájától legalább 10 méter távolságra célszerű ültetni.

Helyét jól válasszuk meg, hiszen a terebélyes lombkorona alatt más növény nem igazán él meg. Házfalak, kerítések közelébe ültetve ugyancsak figyeljünk a kellő távolságra, hiszen néhány év múlva hiába lesz útban, átültetni nem lehet.

Öntözésére nagy szárazság idején figyeljünk. A gondoskodást bő terméssel hálálja meg.

diófa lombja tavasszal

Napfényigényes növény, napos, világos, fagyoktól védett helyre telepítsük.

A diófa bár nem tartozik a túl igényes növények közé, több kártevője, kórokozója van, amelyek ellen szakszerűen és jól időzítve kell védekezni. Ezen védekezések és ápolási munkálatok hiányában a termésben, a növényben maradandó károk keletkezhetnek.

A diófa metszését szeptember hónapban ajánlott elvégezni, de tavasszal is vár ránk ápolási feladat. A tél során elhalt, elszáradt, megsérült ágakat, növényi részeket távolítsuk el. Az összegyűjtött leveleket, növényi maradványokat szedjük össze a fa körüli területről. Így elkerülhető, hogy az ott maradt növényi részeken különféle kártevők és betegségek megtelepedjenek.

Az ápolási feladatok után, a kora tavaszi időszakban, amikor a tavaszi fagyok már nem fenyegetnek, a diófa lemosó permetezése következik. Ennek során a megfelelő permetszer segítségével, az utasításokat betartva, lemosás-szerűen permetezzük le a diófát.

Meddig él a diófa

A különböző ápolási, növényvédelmi munkák ne ijesszék el a diófa ültetésétől. Ezek a feladatok könnyen tanulhatóak, a dió bő termés és hosszú élet formájában hálálja majd a gondoskodást.

Élettartama akár 150 év is lehet, így egyáltalán nem túlzás többgenerációs családi faként emlegetni.