blog

Mogyoró szaporítása magról

2022.05.19 10:58
Mogyoró szaporítása magról

Mogyoróból rengeteg ínyencség készíthető, finomabbnál-finomabb gasztronómiai különlegesség kedvelt alapanyaga. A mogyoróbokrok díszítő értéke vitathatatlan, termesztése kisebb kertekben is eredményes. Ha gondolkodott már azon, hogy lehetséges-e a mogyoró szaporítása magról, mindenképp olvassa el a cikket.

A közönséges mogyoró (Corylus avellana) Kis-Ázsia és Európa, jellemzően mediterrán vidékein őshonos. Hosszú élettartamú, akár 60-70 évet is élhet. Kifejlett magassága maximum 6-7 méter.

Hazánk éghajlata, környezeti- és talajviszonyai kedvezőek a mogyorótermesztés számára. A mogyoró termése számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, rendkívül egészséges, vitaminokban gazdag, ízletes csemege. Nemcsak termése, de levele is gyógyhatású, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása miatt különböző fertőzések, gyulladások kezelésére használják.


Mogyoró szaporítása magról

A legkevesebb előkészületet igénylő módszer a mogyoró szaporítására. Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy ősszel, a teljesen megérett mogyorót helyezze nyirkos homokba, s tartsa nagyjából szobahőmérsékletű helyen. Mire elmúlnak a téli fagyos napok, a mag csírázásnak indul. Amikor a tavaszi fagyok sem fenyegetnek, a csírázott magot ültesse ki a szabadba, megfelelően előkészített talajba.

A sikeres megfoganáshoz a számára ideális környezeti igények biztosítására van szükség. Ezért alaposan gondolja át hová és milyen körülmények közé ülteti. Gondozása nem mondható bonyolultnak, lássuk, melyek a mogyoró legalapvetőbb szükségletei.

mogyoró bokor virága

Mogyoró legfontosabb igényei

  • A mogyoró magas fényigényű cserje, árnyékos helyeken nem tud fejlődni. A csírázásnak indult mag ültetéséhez válasszon napos, meleg fekvésű, akár félárnyékos helyet. Érdemes szem előtt tartani, hogy nem viseli jól a déli lejtőkre való telepítést. Ugyanis a rendkívül meleg és erős napsugárzás kiszárítja talaját, melyet nem tolerál jól.

  • Talajigénye átlagos, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású közegben mutatja legjobb formáját. Kötött, valamint száraz talajba ne ültesse.

  • A mogyoróbokor sekélyen gyökeredzik, ezáltal a vizet csak egy bizonyos tartományból tudja felvenni. Vízigényes növény, kiemelten fontos a föld milyensége számára. Laza szerkezetű talajban a víz könnyebben elszivárog, amely a bokor kiszáradásához vezethet. Figyeljen a rendszeres, kiegyensúlyozott öntözésre, főként a száraz, meleg hónapokban. Talaját ne hagyja kiszáradni.

  • Kedveli a tápanyagokban gazdag közeget, évente érdemes trágya vagy komposzt segítségével javítani talaját, ezzel megtámogatva a bokrok egészséges fejlődését.


Fontos megjegyezni, hogy a mogyoró magról történő szaporítása során a termésre többet kell várni, mint egyéb szaporítási módszerek esetében. Magvetéssel a mogyoró jellemzően 6-8 éves korában hozza első terméseit.