blog

Milyen távolságra ültessük a paprikapalántát

2022.05.18 09:48
Milyen távolságra ültessük a paprikapalántát

A paprika termesztése, igényei egyszerűek, gyerekek is szívesen vállalják 1-1 tő gondozását. Ahhoz, hogy elégedetten szedhesse saját nevelésű paprikáit, fontos az ültetés néhány szabályát betartani. Az egyik leggyakoribb kérdés ezzel kapcsolatban, hogy milyen távolságra ültessük a paprikapalántát. Ebben szeretnénk segítséget adni.

A paprikáról röviden

A paprika Közép és Dél-Amerikában őshonos egyéves növény. Európa-szerte kedvelt zöldség, mely C-vitaminban igen gazdag. Az étkezési paprika a magyar konyha egyik alapvető hozzávalója, nem beszélve az őrölt fűszerpaprikáról, legyen az édes, pikáns vagy füstölt.

Felhasználási módja sokrétű, melynek csak kreativitásunk szabhat határt. Nyersen, sütve, töltve, lecsóként, savanyított finomságként egyaránt felhasználhatjuk.

Hazánk éghajlata megfelelő a paprika sikeres termesztéséhez. Többféle fajtája ismert, termeszthető szabadföldben, magaságyásban, de akár balkonon, cserépbe ültetve is. Ültetés előtt azonban ismerjük meg környezeti és gondozási igényeit, hogy valóban szép, egészséges terméssel tudjon büszkélkedni.

A paprika igényei

  • A termesztés helyéül napos, meleg területet válasszon. A paprika ugyanis megfelelő fény hiányában lehullajtja virágait, melynek következtében a termés elmarad. Átlagosan 12-14 óra napfény érje a nap során.
  • Meleg körülmények között fejlődik igazán, az ideális hőmérséklet számára körülbelül 25 Celsius fok.
  • Tápanyagban gazdag, vályogtalajokban érzi legjobban magát. Érdemes frissen trágyázott közegbe ültetni.

Paprika palánta ültetése

Szabadföldes vagy magaságyásban történő termesztés esetén a saját nevelésű, vagy vásárolt palántákat a tavaszi fagyok biztos elmúltával ültethetjük ki a kiválasztott helyükre.
A talaj megfelelő előkészítése, az ültetés elrendezése kihagyhatatlan lépések, ha egészséges terméseket szeretnénk nevelni.

fiatal paprika palánta


Ültetési távolság

Vegye figyelembe az adott fajta növekedési ütemét, továbbá kifejlett méretét. Általánosságban elmondható, hogy a paprika tövek ideális távolsága min. 20-30 cm, a sortávolság körülbelül 30cm, az ágyások közötti távolság pedig 60cm. A sűrű ültetés nem ajánlott, hiszen gátolhatják egymást a növekedésben, nem éri őket elegendő napfény, valamint levegő. Könnyen kialakulhatnak különböző típusú betegségek, melyek akár maradandó károkat okozhatnak a növényeken, ezáltal a termésben.

Az előbbiekben említett tényezők alapján kijelölt helyükön ássunk akkora méretű gödröt, hogy pontosan olyan mélyre kerüljenek a földbe, mint amilyen mélyen a tenyészedényben voltak. A paprika nem szereti a mélyültetést, erre mindenképp érdemes figyelni.

Ajánlott az ültetési hely előzetes belocsolása, mellyel meg tudjuk támogatni a begyökeresedést.

A gödörbe helyezéskor ügyeljünk a gyökérzet, a szár, valamint a levelek épségére. Helyezzük a palántákat a mélyedésbe, takarjuk be tápanyagdús földdel, majd óvatos mozdulatokkal, lazán tömörítsük a talajt.

Alaposan locsoljuk be a palántákat és ne hagyjuk magára őket. Ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről, metszésről, valamint a gyomtalanításról.