blog

Milyen távolságra kell ültetni a paradicsomot

2022.05.16 13:32
Milyen távolságra kell ültetni a paradicsomot

A paradicsom ez egyik legnépszerűbb konyhakerti növény, kis- és nagykerteket gondozók, hobbi- és balkonkertészek körében egyaránt. Valamennyien zamatos, bőséges termést szeretnének, melynek egyik alapfeltétele a szakszerű ültetés. Érdemes tudni, milyen távolságra kell ültetni a paradicsomot, hogy fejlődése, termése az elvárasainknak megfelelő legyen.

A paradicsomról röviden

A paradicsom Amerikából származik, nálunk egynyári zöldségként viselkedő növény. A termés színét, formáját, a növekedés ütemét tekintve többféle típusa ismert - lehet bokros vagy futó, piros-sárga-zöld termésű, koktél, fürtös, ovális és még sorolhatnánk. Mindenki megtalálja a kedvencét, illetve a kertje méretéhez, adottságaihoz illő változatot. A gasztronómiában sokoldalúan felhasználható, fogyasztható nyersen, sütve, főzve vagy aszalva, különböző nemzeti fogások kihagyhatatlan alapanyaga.

Palántanevelése, gondozása egyszerű, nem véletlenül kedveljük annyira. Kertben, magaságyásban, cserépben, akár egy kis balkonon is remekül nevelhető. Abban az esetben, ha ágyásba, szabadföldbe szeretné ültetni, vegye figyelembe a tövek ideális ültetési távolságát.

Paradicsom ültetése

Miután kiválasztotta az igényeinek megfelelő paradicsomfajtát, a magokat otthon elvetheti, hiszen így az első lépésektől nyomon követheti fejlődésüket. A saját nevelésű vagy vásárolt palántákat tavasszal, fagyosszentek után lehet a szabadba kiültetni. Az ültetés valódi időpontját azonban az aktuális időjárási viszonyokhoz érdemes igazítani, amennyiben kedvezőek a körülmények, nem fenyegetnek talajmenti fagyok, már április második felében végleges helyükre kerülhetnek a palánták.

Fényigény
Válasszon a paradicsom környezeti igényeihez igazodó helyet az ültetéshez. Meleg és napfényigényes, legjobban olyan részeken fejlődik, ahol minimum 8 órán keresztül éri napfény.

Talajigény
Nem elhanyagolható szempont a talaj milyensége. A laza szerkezetű, tápanyagokban gazdag, humuszos, jó vízgazdálkodású földet kedveli igazán.

növekvő paradicsom palánták

Ültetési távolság és mélység

A palántákat ültesse kicsit mélyebbre (körülbelül 5-10cm), mint ahogy a tenyészedényükben álltak. Ássa ki a helyüket, jól öntözze be, majd helyezze bele a töveket. Takarja be földdel és óvatosan tömörítse a talajt. Az így földbe kerülő szár is legyökeredzik, amely nemcsak erősebbé teszi, de a földből is könnyebben fel tudja venni a vízben oldott tápanyagokat. Ezáltal több és ízletesebb termést tud nevelni.

A megfelelő ültetési tőtávolság 50-70 cm. A túl sűrű ültetés egyáltalán nem javasolt, a levegő és a napfény nem tudja kellően átjárni a töveket, amely különböző gombás megbetegedések kialakulását eredményezheti.
Figyeljen a sortávolságra, amely 1-1,5 méter között legyen.

A magasabbra növő, futó típusok támasztékot igényelnek, a karókat ültetéskor szúrja melléjük.

Az ültetés után kellően locsoljuk meg a paradicsomokat, a virágzásig mértékkel, óvatosan öntözze. Talaját ne hagyja kiszáradni, s ügyeljen arra, hogy a vizet a tövéhez juttassuk.


A paradicsom ültetése gyerekjáték, remek családi program is lehet. Figyeljünk az ültetés alapvető szabályaira, melyek megalapozzák az egészséges növekedést, hozzájárulnak ahhoz, hogy szép, ízletes és bőséges termést tudjon betakarítani.