blog

Babérmeggy milyen gyorsan nő

2022.05.12 12:22
Babérmeggy milyen gyorsan nő

A babérmeggy az egyik legjobb választás, ha sövényt szeretne telepíteni. Zöld színű élénk leveleivel, dús lombozatával az év valamennyi időszakában díszíti kertjét. Gondozási igénye rendkívül egyszerű, kezdő kertbarátok számára is ideális. Ha szeretné tudni, a babérmeggy milyen gyorsan nő, s melyek a legfontosabb jellemzői, olvassa el a cikket.

Amit a babérmeggyről tudni érdemes

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) jellegzetes, fényes felületű leveleivel, dús lombozatával mindenkit rabul ejtő, örökzöld cserje. Számos fajtája létezik, közös jellemzőjük, hogy tökéletesek térelválasztóként, sövényként nevelve, de bámulatosak szoliter növényként is.

Örökzöld növény, így bátran telepítse, ha a téli időszakban is szeretné kertjét zöld növényekkel dekorálni.

Tavasszal jellegzetes, erős illatú virágokat nevel, melyek tömött fürtökben állnak. Az elvirágzást követően bogyók fejlődnek, amelyek először zöld, majd piros, később fekete színűvé válnak.

Metszéssel könnyedén igényeink szerint alakítható, formálható, de sokak számára nyíratlan állapotban tetszetős. Metszésre a tavaszi és őszi időszak egyaránt alkalmas. Ne féljen a tavaszi drasztikus visszavágástól, csak mind erősebb növekedésre ösztönzi e csodás növényt.

Egyszerű gondozása, megannyi pozitív tulajdonsága miatt kezdő kertbarátok számára ugyanúgy ajánlott, mint gyakorlott kertészkedőknek - biztosan nem fognak csalódni!

babérmeggy bogyói


Igényei

A babérmeggy kedveli a világos, napos helyeket. Árnyékban fejlődése, lombozata elmarad az elvárttól. Az erős, tűző nap megégetheti leveleit.

Talajigénye átlagos, szinte bármilyen földben jól fejlődik. Ugyanakkor meghálálja a tápanyagban gazdag közeget, így ültetéskor, valamint tavasszal támogassa meg érett marhatrágyával vagy komposzttal. Nedves helyre nem ajánlott telepíteni, gombás betegségek kialakulását okozhatja.

Remekül viseli a szárazságot, nem kedveli a túl sok vizet. A fiatal tövek azonban még igénylik a rendszeres öntözést.

Ideális körülmények között betegségek nem támadják meg, ellenálló, szívós növény. Nem igényel különösebb növényvédelmi feladatokat.

Teleltetése

Télálló növény, hazánk éghajlatának téli viszonyait különösebb gond nélkül átvészeli. A frissen telepített, illetve a még fiatal tövek esetében érdemes takarással védekezni, a kemény fagyok kárt okozhatnak.

Milyen gyorsan nő a babérmeggy

Ha biztosítja a babérmeggy számára kedvező körülményeket, erőteljes, felfelé törekvő növekedésre számíthat. Fajtától függően elérheti a 3-5 méter magasságot, illetve az 1-1,5 méter szélességet. Évente akár 30-60 cm-et képesek növekedni, így hatékonyan használható olyan területeken, ahol gyorsan szeretnénk dekorálni.

A babérmeggy az egyik legalkalmasabb sövénynek ültethető örökzöld cserje. Igényei alacsonyak, gondozása egyszerű, erőteljes növekedés jellemzi. Egy igazán szívós, ellenálló növény, mely jól viseli a tél viszontagságait. Rendszeres metszéssel nemcsak a kívánt formára alakítható, de újabb hajtások nevelésére is ösztönözhetjük.