blog

Macska távoltartása a kerttől

2022.05.11 11:11
Macska távoltartása a kerttől

A macskák számára szinte nem létezik akadály, bárhová fel- és átmásznak. Akár van cicánk, akár nincs, nagy bosszúságot tudnak okozni a kertünkben. Megjelölik területüket, a friss ágyásokban játszanak, a felmelegedett termőföldben sütkéreznek. Veszélybe sodorva ezzel az adott növények kikelését, nem beszélve a már kinőtt, fejlődő példányokról. 6 természetes, házi praktikát gyűjtöttünk össze, melyekkel eredményes lehet a macska távoltartása a kerttől.

1. Illatos növények ültetése

A cicáknak kifinomult szaglásuk van, így különböző aromás, magas illóolajtartalmú növények ültetése hasznos lehet, ha távol szeretnénk őket tartani egy-egy területtől. Ráadásul kertünket is díszítik! Ebből a célból leggyakrabban ültetett növények:

Levendula
Különleges illatú mediterrán növény, mely megjelenésével bármilyen kertet, udvart megszépít. Több fajtája ismert, illóolaj-tartalma és megszámlálhatatlan jótékony hatása miatt igazán sokoldalúan felhasználható.

A macskák nem kedvelik erős illatát. Válasszon számára napos, meleg területet, ültesse tápanyagban közepesen gazdag, jó vízelvezető képességű közegbe.

Rozmaring
E méltán népszerű gyógy- és fűszernövény jellegzetes, aromás illatát a cicák nem igazán kedvelik. Többféle módon használható, gondozása egyszerű. Cserépben, szabadföldben egyaránt jól érzi magát. Napos, meleg helyeken fejlődik kiegyensúlyozottan.

Macskajaj
A macskajaj - vagy ahogy sokan ismerik: macskaűző - különleges megjelenésű, bokros növekedésű, egynyári növény. Illóolaja miatt a cicák messzire elkerülik. A levendulához és rozmaringhoz hasonlóan cserépben, ládában és szabadföldbe kiültetve egyaránt jól nevelhető. Kedveli a napos, világos körülményeket.

Macskamenta
Elég megosztó növény, sokan esküsznek rá, hogy a macskák nem szeretik. Valójában szeretik, s vonzó számukra. Így olyan helyre ültesse, ahol a cicák nem tudnak kárt okozni, ezzel távol tartva a kert beültetett részeitől. Fontos megemlíteni, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy a macskamenta a már ivarérett egyedekre van nagyobb százalékban hatással.

macska a kertben


2. Citrusfélék

A legtöbb macska a citrusfélék, mint például narancs, citrom, ugyancsak jellegzetes illatát jellemzően messzire kikerülik. Héjukat a komposztáló helyett, vagy a gyümölcsöket feldarabolva helyezze a védendő ágyás köré. Használhat ezekből készült illóolajat is.


3. Háló, kerítés

A macskák kedvelik a be nem ültetett területeket, amely könnyen felmelegedik már enyhe tavaszi napokon is. Ez a langyos, puha, porhanyós föld igazán hívogató számukra, mind dolguk elvégzéséhez, mind pihenéshez. Természetesen nem tudhatják, hogy a számukra üres terület egy, már bevetett veteményes helye.

Az ágyást lefedhetjük csirkehálóval, vagy kisebb kerítést építhetünk köré, így megakadályozva, hogy kárt tegyenek az adott részeken.


4. Talajtakaró

A cicák szeretnek puha, kényelmes talajon közlekedni. Hogy kertünk ne legyen vonzó számukra, használhatunk különböző szúrós talajtakaró növényeket, fenyőkérget, aprószemű murvakavicsot. Puha párnás mancsukkal minden bizonnyal nem ezeken fognak járkálni.


5. Kutya, víz

A legismertebb ellenségek a macskák számára a kutya és a víz. Ahol kutya van - legyen az kis- vagy nagytermetű, ugatós vagy csendes -, ott kisebb valószínűséggel tudnak fészket verni.

Mozgásérzékelős öntözőrendszer ugyancsak remek megoldás, garantáltan nem mennek a közelébe.


6. Bors, ecet

A macska orrának kellemetlenek. Egy liter vizet főzzön össze borssal, majd szórófejes flakon segítségével permetezze körbe az ágyásokat.

Az ecetet ne öntse közvetlenül a földre, hiszen könnyen kiégetheti a növényeket. Tegye kisebb tálkákba és helyezze el a kert megfelelő részein.