blog

Miért eszik a kutya földet

2022.05.10 10:24
Miért eszik a kutya földet

Házikedvenceink gyakran falatoznak a veteményes, a virágoskert, a cserépben nevelt növények földjéből, vagy épp a komposztból. Bár sokszor mosolyt csalnak arcunkra földes pofájukkal, jó, ha tudjuk, miért eszik a kutya földet. A háttérben meghúzódó lehetséges okokat gyűjtöttük össze.

A kutya földet eszik - játék, unalom

A kutyák sokszor élelmet vélnek az adott területen, ezért ásnak-kaparnak, kutatnak a földben. Közben pedig meg is kóstolják azt.

Sokszor hallunk olyan történeteket, hogy kutyagazdik hazaérve azzal szembesülnek, kedvencük távollétükben tört-zúzott, s mindent megrágott, ami útjába került. Az effajta viselkedés oka lehet szeparációs szorongás, de unalom is, amikor a kutyus szellemileg nincs lefárasztva, felesleges energiáját ily módon vezeti le. A szabadban ugyanezen okból kifolyólag eheti a földet, egyfajta pótcselekvésként, hogy lefoglalja magát.

Ezekben az esetekben fordítson több időt házikedvencére, játék, trenírozás, lemozgatás segíthet az ilyen jellegű, unalom-űző tevékenységek megszüntetésében.

A földevést azonban több rendellenesség kiválthatja, ezért, ha ez rendszeressé válik, feltétlenül egyeztessen állatorvosával!

kutya a kertben

A kutya földet eszik - tápanyaghiány, fertőzés, fogászati problémák

A kutyák ösztönösen cselekednek, s próbálják pótolni a szervezetükben fellépő bizonyos hiányállapotokat. A termőföld számos értékes vitamint, probiotikumokat, ásványi- és egyéb anyagokat tartalmaz, melyek hasznosak lehetnek számára.

Nem megfelelő táplálás, valamint különböző felszívódási zavarok következtében alakulhatnak ki különféle hiányállapotok, illetve betegségek.

Fontos tudni, hogy a föld a hasznos anyagok mellett olyan baktériumokat, vegyszereket is tartalmazhat, melyek nagyobb mennyiségű fogyasztása komolyabb problémák kialakulását eredményezi.

A rendszeres földevés kiváltó okai lehetnek továbbá bélproblémák, paraziták okozta fertőzöttség, de akár fogászati problémák is.


Láthatjuk, hogy a föld alkalmankénti evése nem feltétlenül jelez betegséget. Azonban, ha nagyobb mennyiséget és rendszeresen megeszik kutyusunk, javasolt állatorvoshoz fordulni. Alapos kivizsgálás után fény derülhet a földevés pontos kiváltó okára, amely így hatékonyan kezelhető. Gazdiként legyünk körültekintőek, ismerve kedvencünk szokásait, viselkedését, meg tudjuk állapítani, van-e ok aggodalomra.