blog

Törökmogyoró mikor terem

2022.05.09 12:10
Törökmogyoró mikor terem

A törökmogyoró elbűvölő megjelenésű és méretű, jellemzően parkfaként ismerjük. Varázslatos, hosszú életű díszfa, melynek termése nemcsak finom, de egészséges, meghatározó édesipari alapanyag. Továbbiakban ismertetjük legfontosabb jellemzőit és azt, hogy a törökmogyoró mikor terem.

 

Törökmogyoró jellemzői

A törökmogyoró (Corylus colurna) a nyírfafélék családján belül a mogyoró nemzetségbe tartozó fafajta. Őshazája Délkelet-Európa, Kis-Ázsia, Észak-Irán és a Kaukázus területei.

Hosszú életű, viszonylag lassú növekedésű, kifejlett állapotában elérheti a 15-20 méter magasságot. Lombkoronája, különösen a fiatal példányok esetében szabályos, kúpos vagy tojásdad alakú. Hatalmas árnyékot biztosít környezetének.

Törzse szép, hengeres formájú, mely a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás hatására sem repedezik. Kérge jellemzően már a kétéves ágakon is világosszürke színben parásodik. A bokortermetű mogyoróval ellentétben nem sarjadzik.

Tojásdad alakú levelei 8-12 cm nagyságúak, szürkészöld színűek, fényes felületűek, szélük fűrészes. Ősszel mesés sárga színben pompáznak.
Kétivarú, egylaki növény, melynek csüngő hímivarú barkái tél végén, általában február végétől jelennek meg az ágakon. A nőivarú virágok apróak, alig észrevehetőek, színük rózsaszín.

Rojtos kupacsú termései csomókban fejlődnek, gömbölyded terméságazatot alkotva - igazán káprázatos látvány.

Gondozása, igényei

  • Nevelése egyszerű, igényei nem összetettek. Napfény- és melegkedvelő, ezt a telepítésnél érdemes szem előtt tartani.
  • Talajokra nem túl igényes, rosszabb szerkezetű és -összetételű körülményekhez is jól alkalmazkodik. Bár jól tűri a száraz viszonyokat, nedves közegben fejlődik a legjobban.
  • Jól viseli a városi, szennyezett levegőt, így utcafrontokra bátran ültethető. Ne csüggedjen, ha nincs méretes kertje neveléséhez! Kisebb területeken, megfelelő metszéssel bokorfának nevelhető.
  • Kártevőkkel, betegséggel szemben ellenálló.
  • Szaporítása magjáról vagy oltással lehetséges.

törökmogyoró virágzása

Mikor terem a törökmogyoró

A törökmogyoró első terméseit tizenéves kora végén hozza. Termése ősszel érik, melyek sűrűn ülnek a hosszú kocsányon. A makk héja nagyon kemény, amelyben az ehető, kellemes ízű mag található.

A termésnek magas az olaj- és zsírsavtartalma, ám ennek ellenére nem terheli a szív- és érrendszert, ráadásul a koleszterinszintre is jó hatással van. Antioxidánsokban rendkívül gazdag, egészséges csemege.

Kiváló mogyoróvaj és mogyorópép készíthető belőle, a boltok édességpolcain megannyi formában megtalálható.


Habár sokat kell várni a törökmogyoró első terméseinek szüretelésére, díszítő értéke és árnyéka miatt megéri ültetni. Megjelenésében nem fog csalódni, hosszú élete miatt igazi családi fa válhat belőle. Gondozása nem igényel különösebb feladatokat, mondhatni igénytelen és jól alkalmazkodik az adott körülményekhez. Biztosítson számára napfényt, földje legyen kissé nyirkos és élvezheti bájos, páratlan lombkoronáját, sudár törzsét.