blog

Meddig lehet füvesíteni

2022.05.05 11:58
Meddig lehet füvesíteni

Sokan szeretnének egészséges, szemet gyönyörködtető pázsitot a kertbe, udvarra. Ám nem mindenki van tisztában a fűmagvetés időzítésének fontosságával. A továbbiakban abban leszünk segítségére, hogy az év mely időszakában és meddig lehet füvesíteni.

A fűvetés nem csak annyiból áll, hogy elszórjuk a magokat, locsoljuk, majd kikelnek. Az időzítés rendkívül fontos, hiszen megfelelő időjárási viszonyok szükségesek a fű növekedéséhez, amelyet az adott évszak nagyban befolyásol. Füvesítésre az évnek két időszaka a legideálisabb - az egyik a tavasz második fele, a másik pedig az ősz nagyjából első két hónapja.

Füvesítés tavasszal

A tavaszi füvesítést április végéig célszerű elvégezni, de vegyük figyelembe az adott időszak aktuális időjárását.
Amikor elmúlnak az éjszakai fagyok, a nappali minimum hőmérséklet pedig meghaladja a 14-15 Celsius fokot, kezdődhet a füvesítés.
A talaj ebben a hónapban még nem tud gyorsan kiszáradni, valamint ekkor hullik a legtöbb csapadék, mely természetes módon táplálja a környezetet, ezáltal az elvetett füvet.

Sokan félnek a tavaszi füvesítéstől, hiszen a lassan felmelegedő talaj miatt sokszor a gyomok előbb kikelnek, mint a fűmag. Ezzel sok bosszúságot okozva a kertbarátoknak.

Füvesítés ősszel

A fűmag őszi vetése sokak számára igen kedvelt. Nem meglepő, hiszen ekkor a már felmelegedett talajban a magok gyorsabban kikelnek. Kevesebb gyommal kell küzdeni, mind kertbarátnak, mind a kikelő fűnek.

Azonban számolni kell azzal, hogy az őszi árnyékban, kevesebb napfény hatására lassabban tud a fű fejlődni. A fák lombhullása megkezdődik, így nagyon fontos a vetés időzítése, hogy a lehulló falevelek ne hátráltassák a fejlődő magokat.

növekvő pázsit

Füvesítés előkészítése

Akár a tavaszi, akár az őszi időszakban szeretne fűmagot vetni, fontos a füvesítendő terület szakszerű előkészítése.

  • Válassza ki az Ön igényeinek megfelelő fűmagot. Mérlegelje, mennyi időt tud a gondozására fordítani, mint például öntözés, gyepszellőztetés, s persze fűnyírás. Nem mindegy a felhasználás módja sem, hiszen ha gyerekek, kisállatok is aktívan használják a területet, javasolt strapabíróbb típust választani.

  • 1 kg fűmag átlagosan 30-40 m2-nyi területre elegendő. Ezek alapján könnyedén ki tudja számolni, mekkora mennyiségre van szüksége.

  • Új gyeprész füvesítéséhez gondosan készítse elő, lazítsa fel a talajt, 4-5 cm mélységben. Tisztítsa meg a felesleges szeméttől, kavicstól és egyéb, oda nem illő növénydaraboktól. A nagyobb talajrögöket törje szét.

  • Amennyiben már meglévő gyepet szeretne füvesíteni, vágja le azt, a lehető legkisebb méretűre. A talaj felső, 4-5 cm-es részét ez esetben is lazítsa fel a kikopott, fű nélküli részeken. Majd tisztítsa meg a talajt, távolítsa el az elhalt fűmaradványokat, egységesítse a területet.

  • A megfelelő előkészítés után vesse el a magokat. Nem jó, ha túl közel kerülnek egymáshoz, hiszen a későbbiekben elnyomják egymást, viszont az sem ideális, ha túl szellősen vetjük el őket. Gereblye segítségével igazítsuk el a talajt, 0,5 cm-nyi földdel takarjuk be a magokat.

  • Ezután ne hagyja magára a területet, gondoskodjon arról, hogy a bevetett magágy folyamatosan nedvesen legyen tartva. Javasolt naponta egyszer-kétszer öntözni, egészen addig, amíg a fű 4-5 cm magasságig megnő.

  • Ne feledje, a frissen elvetett területre 2-3 hétig nem szabad rálépni!