blog

Meddig virágzik a tulipán

2022.05.04 10:42
Meddig virágzik a tulipán

A növénytermesztőknek köszönhetően a tulipánoknak több ezer fajtája létezik. Különböző formákban, a szivárvány szinte minden színében elérhetőek. Virágzási idejük hossza nagyjából egyforma, ám vannak korai és későn virágzó fajták, így bátran kombinálja őket kertjében, hogy minél tovább élvezhesse e csodás hagymás növény nyújtotta különleges látványt.

A tulipán legfontosabb jellemzői

Valószínű nincs olyan, akit ne kápráztatna el egy-egy virágba borult tulipánsor. Gondozásuk egyszerű, van néhány fontos szabály, amelyet be kell tartani ahhoz, hogy hosszú virágzása legyen.

A tulipán (Tulipa) a liliomfélék családjába tartozó hagymás virág. Levelei a hagymákból fejlődnek ki, melyek hosszúkás formájúak. A virág színe és formája fajtánként eltérő. Közös jellemzőjük, hogy a hagymából fejlődő tőkocsányon fejlődnek ki, melyek 6 lepellevélből állnak. Évente egyszer, tavasszal hozza magával ragadó, különleges virágait.

Nevelése egyszerű, mind virágágyásban, mind cserépben egyaránt.

Mikor kell elültetni a tulipánhagymát?

Általános mondás, hogy a hagymás növényeket iskola végén kell felszedni, iskolakezdéskor pedig ültetni. Az ültetés ideje tehát ősszel, szeptember végén, október elején ideális.

Tulipán ültetése

  • Ültetéshez válasszunk napos, meleg területet. Laza szerkezetű, jó vízelvezető képességű talaj ideális a tulipán számára. A pangó vizet nem kedveli, a hagymák könnyen rothadásnak indulnak.

  • A virághagymákat a hagyma méretétől függően ültessük 8-10 cm mélyre. Túl mélyre ne kerüljenek, hiszen nem tudnak a felszínre jönni. Ugyanakkor a talaj felszínéhez túl közel sem ideális az elhelyezésük, könnyen megsérülhetnek.

  • A hagyma minden nedvességet tárol, amely a fejlődéshez szükséges, így tulajdonképpen külön öntözést nem igényel. Zord teleken érdemes takarással védeni az elültetett hagymákat.

Ideális ültetési távolság

A hagymákat egymástól körülbelül 15-20 cm távolságra érdemes ültetni. Bátran kísérletezzen a színek adta lehetőséggel, igazán színpompás ágyásokat hozhat létre.

bézs színű tulipánok

A virágzás feltétele a helyes gondozás

Ha lakását szeretné díszíteni egy-egy vázányi tulipánnal, fontos, hogy azokat a legalsó levél felett vágja le. A földfelszín felett levágott tulipánok a következő idényben nem tudnak virágokat nevelni.
Elvirágzás után fontos, hogy hagyjuk teljesen elszáradni a növényt. Így minden értékes tápanyag vissza tud húzódni a hagymába. Az idő előtt levágott tulipánok következő évben nem virágzanak.

Az elszáradás után szedjük fel a hagymákat, félárnyékos helyen kissé szárítsuk meg. Helyezzük újságpapírba vagy kartondobozba, majd tegyük száraz, sötét, hűvös helyre. Ügyeljen rá, hogy valóban száraz helyet válasszon a pihenés időszakára, párás, nedves környezetben a hagymák könnyen szétrohadnak.

Tulipán virágzása

Most már tudjuk, milyen feltételek szükségesek a tulipán virágzásához. A tulipánok szezonja fajtától függően jellemzően március végétől május közepéig tart. Virágzási ideje hosszúnak mondható, így sokáig élvezheti virágainak szépségét. A virágzási idő függ az időjárástól és a környezeti viszonyoktól. A korai tulipánok márciustól áprilisig virágzanak, a legtöbb fajta áprilisban, míg a későn virágzóak tavasz végén, májusban.

A tulipán könnyen nevelhető, kevés gondozást igénylő hagymás virág. Kombinálja a korai és későn virágzó fajtákat, hogy márciustól májusig gyönyörködhessen a színes tulipánokban.