blog

Koktélparadicsom erkélyen

2022.05.02 09:12
Koktélparadicsom erkélyen

Ne csüggedjen, ha nincs kertje vagy udvara, ahol paradicsomot termeszthet. A balkonkertészkedés egyre népszerűbb, hiszen számos zöldséget, gyümölcsöt nevelhetünk napos, meleg balkonokon. A cikkben abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogyan legyen sikeres, bő termést hozó a koktélparadicsom erkélyen történő nevelése.

Miért éri meg koktélparadicsomot nevelni az erkélyen

Növényekkel, zöldségekkel borított erkély nemcsak hasznos, de egyedülálló díszítő értékkel rendelkezik. A koktélparadicsomnak megannyi típusa elérhető, növekedésben, formában, színben egyaránt. Akár ezek kombinációjából varázsolhat igazán színpompás, paradicsommal borított balkonkertet, melyről egészen őszig szüretelheti zamatos, egészséges terméseit. Mindehhez nincs szükség nagy térre, 1-2 cserép a legkisebb balkonon is kényelmesen elfér.

Sokan félve gondolnak az erkélyen való termesztésre, pedig nem bonyolultabb feladat, mint a kerti. Lássuk, mire érdemes figyelni, ha balkonon neveli a koktélparadicsomot.

Koktélparadicsom fajták

A termés színe (piros, sárga, zöld) és annak formája (kerek, hosszúkás, körte) tekintetében számos koktélparadicsom fajta létezik. Valamennyi termesztése lehetséges szabadföldben és cserépben egyaránt. Az adott fajta növekedésénék milyenségét figyelembe kell venni az ültetés, illetve a gondozás során. Vannak folyton növő, bokros és futó fajták. A bokrosak jellemzően kisebb méretűek, míg a futók 1 méternél magasabbra is megnőhetnek, így mindenképp támasztékot, karózást igényelnek.

Figyeljünk a helyes ültetésre

A szakszerű ültetés alapja a megfelelő méretű konténer kiválasztása. Ehhez pontosan tudni kell az adott koktélparadicsom fajtájának végleges méretét.

Fontos, hogy a gyökérzet számára legyen elegendő hely a kiegyensúlyozott fejlődéshez. Általánosságban elmondható, hogy a 30 cm átmérőjű és mélységű cserép megfelelő a legtöbb fajta számára. Világosabb színű edényt válasszon, a felmelegedés elkerülése érdekében, továbbá rendelkezzen vízelvezető nyílással.

Ültetéshez általános termő- vagy virágföldet használjunk, mely jó vízelvezető képességű.

koktélparadicsom cserépben nevelve

Koktélparadicsom gondozása cserépben

  • A koktélparadicsom nagy fény- és vízigényű növény. A legtöbb balkonon magas a napfényes órák száma, mely igen kedvező a paradicsom számára.

  • Cserépben könnyen kiszárad a talaj, így gyakoribb öntözést igényelnek növényeink. Javasolt naponta öntözni, melyet a kora reggeli vagy esti órákra időzítsen. Ha lankadtnak látja a paradicsomot, érdemes reggel és este is megöntözni.

  • Az egészséges, életerős palántához és a bő, zamatos terméshez célszerű kétheti rendszerességgel tápoldatozni.

  • Biztosítson megfelelő támasztékot a paradicsom számára, ezzel elősegítve növekedését. Helyezzen karót a töve mellé, lazán kösse hozzá a nagyobb ágakat. Ezzel biztosítva, hogy nagyobb szél, vihar, vagy a termések súlya miatt ne törjenek le ágai.

  • Ügyeljen arra, hogy a konténer ne forrósodjon át, mert a gyökérzet könnyen megéghet, mely a növény pusztulásához vezethet.

  • Az elhalt, száradt leveleket távolítsa el a növényről.

Napos erkély előnyei

A cserépben, erkélyen történő koktélparadicsom termesztésének több, meghatározó előnye van. Az erkélyek rendszerint naposok, így kellő fényt és meleget kapnak a nap valamennyi időszakában. Mindezen körülmények hatására a termés szebb, zamatosabb lesz.

A szabadföldes termesztéssel ellentétben, a paradicsomtövek helye változtatható. Egyszerűen, kényelmesen megtalálhatjuk a megfelelő helyet növényünk számára.


A koktélparadicsom erkélyen való gondozása nem bonyolult feladat. A fényviszonyokra, a megfelelő öntözésre kell figyelni, érdemes folyékony tápoldattal támogatni fejlődését. Ha mindezt biztosítja számára, júliustól élvezheti munkája gyümölcsöt, finom paradicsomtermés formájában.