blog

Gyümölcs az erkélyen

2022.04.22 13:32
Gyümölcs az erkélyen

Nem mindenki rendelkezik kerttel, udvarral, ahol gyümölcsöskertet tud létrehozni. Ám nekik sem kell lemondani a finom, saját termésű gyümölcsökről, hiszen a balkonok különböző gyümölcsök termesztését is lehetővé teszik. Lássuk, mely típusokat és hogyan érdemes erkélyen nevelni!

A napos, kisebb-nagyobb méretű erkélyek a különféle típusú zöldségek és fűszernövények nevelése mellett gyümölcsök gondozására is alkalmasak. A dekorációként sem utolsó eper mellett, különböző törpe növekedésű oltványok a balkonon is sikerrel nevelhetők.

Az így típusú gyümölcstermő fa maximum 2 méter magasságot érik el kifejlett állapotukban, így kisebb erkélyen is elférhet. Azon kívül, hogy nyáron saját termesztésű, zamatos gyümölccsel ajándékoz meg, díszfaként sem utolsó. Rendkívül esztétikusak, tavaszi virágzásukkal bármelyik balkont megszínesítik.

A dézsás, így erkélyen történő nevelésre számos bogyós gyümölcs alkalmas, mely bokrok átmérője elérheti a másfél métert.

Gyümölcs az erkélyen - ültetés, gondozás

Az ültetésnél rendkívül fontos a megfelelő ültetőedény kiválasztása. Minden olyan cserép és dézsa alkalmas, amely bírja a téli fagyokat. Érdemes beruházni egy-egy minőségi darabra, melyek tartósak, így hosszú távon tudja majd használni. A vízelvezetés miatt ajánlott elfolyónyílást fúrni az edények aljába. Célszerű továbbá 2-3 cm magasságban az ültetőedény aljába kavicsokat helyezni.

A balkon gyümölcsfákat jó minőségű virágföldbe ültesse. A szamóca és egyéb bogyós gyümölcsök esetében káliumban gazdag speciális földkeverékkel lehet a termés fejlődését és minőségét segíteni.

narancsfa dézsában

Ültetőedény mérete

A cserepek mérete függ az ültetni kívánt fácska vagy bokor gyökérzetének méretétől. Jellemzően 50cm nagyságú cserepet (szélesség, mélység) ideális választani. Fontos, hogy legyen elég hely a növekedés számára, így a téli időjárás viszontagságait is könnyebben vészeli át.

Öntözés

Különösen a forró, száraz nyári időszakban figyeljen a vízpótlásra. Ne hagyja, hogy a növények földje teljesen kiszáradjon. Ajánlott a kora reggeli és a késő esti órákra időzíteni a locsolást.

Teleltetés

A balkonon nevelt gyümölcstermőket érdemes védeni a hideg időjárástól, célszerű néhány egyszerű óvintézkedést eszközölni. Még a téli fagyok beállta előtt a cserepeket, dézsákat érdemes betakarni, természetes anyaggal körbevonni. A mediterrán gyümölcsfákat vigye fagymentes, világos helyre a téli hónapokra.

Metszés

Az erkélyen nevelt gyümölcsfák és -bokrok metszésének ideje, a kertben neveltekéhez hasonlóan a téli végi, kora tavaszi időszakra esik. Ennek során távolítsuk el az elhalt, elszáradt ágakat és ágrészeket. Nem szabad, hogy a hajtások keresztezzék egymást. Ügyeljen, hogy mindig egy kifelé álló rügyre metsszünk vissza.

A gondozási igények biztosítása mellett ugyanolyan ízű, zamatos gyümölcsöt szüretelhet az erkélyről, mintha kertből szedte volna.