blog

Milyen fát ültessünk gyermek születésekor

2022.04.22 12:28
Milyen fát ültessünk gyermek születésekor

Talán hallott már régi magyar hagyományunkról, mely szerint gyermek születésekor fát ültettek. E csodás népszokás napjainkra igencsak feledésbe merült, pedig a születéskori faültetés meghatározó szimbólummal és jelentéssel rendelkezik. Mindemellett, az így nevelt fa kertünket is hosszú időn át díszíti. Milyen fát ültessünk gyermek születésekor - ehhez a témához adunk tippeket, ötleteket.

Faültetés gyermek születésekor - régi magyar hagyomány

Gyermekáldáskor a család - a szülők vagy nagyszülők - ültetett egy facsemetét. Ezt nevezték születés- vagy sorsfának. A fa ültetése gyönyörű, összetett jelentéssel rendelkezik:

  • Úgy gyökeredzik a földben, ahogy gyermek a családban,
  • Olyan nagyra nő, mint a gyermek,
  • Ugyanúgy kötődik a szülői házhoz, a gyökereihez, ahogy a gyermek.

Az ültetés szimbolizálja két új élet születését, így az elültetett fának meghatározott tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Életerős, hosszú életű, betegségekkel szemben ellenálló, magasra törő fának kell lennie, ezzel is szimbolizálva a gyermek későbbi életútját.

A hagyomány szerint más-más típusú facsemetét ültettek fiú- és lánygyermek születésekor. Így, az eredeti népszokás szerint körtefát ültettek, ha lány született, fiú születésekor pedig almafát. Érdekesség, hogy diófát ültettek annak a gyermeknek születésekor, akit papnak szántak.

gyermekszületés - faültetés

Faültetés gyermek születésekor - napjainkban

Természetesen a régi időkben szinte mindenki elegendő hellyel, hatalmas kerttel rendelkezett ahhoz, hogy nagyra növő, későbbiekben hatalmas lombkoronával rendelkező fát neveljenek.

Manapság kisebb területek állnak rendelkezésre, mindez ne szegje kedvét ennek az igen szép és fontos hagyománynak a gyakorlásától.
A fa kiválasztásokar mérlegelje a lehetőségeket, a rendelkezésre álló területet, az adott fa későbbi funkcióját.

Amennyiben elegendő hely van az udvaron vagy a kertben, bátran válasszon - akár a régi népszokásnak megfelelően - gyümölcsfát. Tavasszal virágzással, ősszel zamatos terméssel ajándékozza meg.

Ha árnyékot adó fát keres, esetleg takarást is szolgál az adott fa, válassza a diófát vagy valamelyik őshonos fánkat. Tökéletes a kőris, a tölgy, a bükk, a sudár oszlopos gyertyán, a szelídgesztenye, a törökmogyoró, az oszloposfenyő vagy az oszlopos tulipánfa. Valamennyit hosszú élettartam, domináns, erős megjelenés jellemzi.

Abban az esetben, ha kisebb, szűkösebb terület területre kell fát ültetni, válasszon olyat, ami méreténél fogva beleillik a környezetbe, s igazodik igényeihez.