blog

Milyen gyorsan nő a futórózsa

2022.04.21 11:22
Milyen gyorsan nő a futórózsa

A futórózsák megannyi színben és virágméretben megtalálhatóak, de választhatunk a virágok illatának intenzitása, avagy a lombozat milyensége alapján. Bármilyen típus telepítése mellett döntünk, felhasználhatóságuk rendkívül sokrétű – pergola, falak, kapuk, kerítések, függőleges felületek, változatos formájú támrendszerek - legyünk kreatívak! Vajon mi határozza meg, hogy milyen gyorsan nő a futórózsa? A cikkben ehhez adunk segítséget.

Futórózsa

A futórózsa, mesés, varázslatos megjelenést és illatfelhőt csempész az emberek kertjébe, s persze szívébe. Kinézete semmilyen értelemben nem nevezhető átlagosnak. Ráadásul nemcsak szép, de hasznos is, hiszen egy-egy kevésbé dekoratív falfelületet, kertrészt könnyedén fel tudunk dobni a segítségével. Cserébe szinte egész nyáron át folyamatosan díszít magával ragadó virágaival. A virágok mérete, illetve színe, azok illata, típustól függően változik. Bármilyen stílusú kertben jól mutat, nevelésük kezdő és haladó kertbarátok számára egyaránt ajánlott.


Gyors növekedés jellemzi, kifejlett magasságuk elérheti akár a 4 métert is. A futórózsa fejlődésének, a virágzás intenzitásának kulcsa a szakszerű gondozás. Ehhez meg kell ismerni, illetve biztosítani környezeti igényeit. Ne aggódjon, ezek bár szükségszerű feladatok a kiegyensúlyozott növekedéshez, egyszerűek, s könnyen betarthatóak.

virágzó futórózsa
Milyen gyorsan nő a futórózsa?

Hogy milyen gyorsan nő a futórózsa, azt gondozásának milyensége alapjaiban határozza meg. Lássuk, milyen igényeit kell szem előtt tartani a nevelése során.

Futórózsa igényei

  • A futórózsa fénykedvelő növény. Ültetés helyéül olyan helyet válasszon, ahol naponta legalább 5-6 órán keresztül éri napfény, lehetőség szerint a reggeli órákban. Árnyékos helyen növekedése lassú, virágzása pedig elmarad, vagy minimális.

  • A megfelelő minőségű talaj legalább annyira fontos, mint a napfény. Tápanyagban gazdag, kissé savanyú talajban érzi igazán jól magát. Amennyiben az ön kertjében nem ilyen típusú föld áll rendelkezésre, érdemes azt komposzt, illetve savanyú virágföld használatával javítani.

  • A talaj jó vízelvezető képességű legyen, ugyanis a pangó vizet nem szereti.

  • Számtalan módon futtatható, azonban fontos, hogy ehhez legyen elegendő helye. Ültetéskor vegye figyelembe a futórózsa későbbi növekedését.

  • Biztosítson megfelelő támaszt a futórózsa számára. Ehhez alkalmas például egy élő növény, kapu, rózsarács, filagória, kerítés, rózsabaldachin, pergola.

  • Tél végén, vagy kora tavasszal, a fagyok biztos elmúltával, amikor a rügyek még csak épp megduzzadnak, metssze meg a futórózsa töveket. Ezzel gyorsabb hajtásnövekedésre, erőteljesebb virágzásra ösztönözhető, valamint mindez fiatalító metszés is egyben. A metszés ferdén történjen, a rügy felett fél-egy cm-rel.
    Év közben csupán az elszáradt virágokat és leveleket távolítsa el a tövekről.

Ha az előbbiekben felsorolt igényeit biztosítja a futórózsa számára, gyorsan növekvő, dús virágzatú színfoltot varázsolhat kertjébe.