blog

Fagyal metszése

2022.04.20 16:14
Fagyal metszése

A fagyal az egyik legalkalmasabb sövénynek való cserjeféle, mely a városi szennyezett klímát is jól viseli. Gondozása könnyű, néhány alapvető igényét biztosítva gyorsan növekvő, izgalmas, tömött, egybefüggő sövényt nevelhet. Mindehhez elengedhetetlen a fagyal metszése. A továbbiakban a szakszerű metszéshez adunk gyakorlati tanácsokat.

Fagyal metszése - jellemzői

A fagyal (Ligustrum) többféle változatban elérhető, egyszerűen nevelhető, hazánkban is igen kedvelt cserjeféle. Sokrétűen felhasználható növény, amely növekedési üteme, formája miatt kiválóan alkalmas sövényként telepítve. Virágai, bogyói még különlegesebbé teszik az amúgy is domináns megjelenését. Kis odafigyeléssel egybefüggő, tömött sövényt nevelhet, mely nemcsak esztétikus, de térelválasztóként is funkcionál. Bátran ültesse olyan helyre, ahol nem szeretné, hogy mások átlássanak.

Ültetése nem bonyolult feladat, ráadásul szinte egész évben telepíthető. A szabadgyökeres töveket tavasz és ősz folyamán, míg a konténeres töveket a fagyos hónapok kivételével bármikor ültethetjük.

Napos, félárnyékos helyet válasszunk a telepítés helyéül. A szakszerű telepítés után ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről. Ennek hiányában növekedése nem lesz egyenletes, sövényünk nem tud kiegyensúlyozottan fejlődni.

A fagyal szakszerű és rendszeres metszése elengedhetetlen ahhoz, hogy sűrű, formált, dekoratív sövénnyé váljon.

fagyal sövény

Fagyal metszése - mikor és hogyan

A gyors növekedés, az egyészséges, tömör és sűrű lombozat fejlődése, valamint annak megtartása miatt a fagyal metszést igényel. E feladat bár kihagyhatatlan a szép, formált sövényhez, egyáltalán nem bonyolult.

A telepítés utáni első évben, tavasszal, március-április hónapokban kell visszavágni az ágakat. Ezzel intenzívebb hajtásnevelésre ösztönözzük a töveket. Arra érdemes figyelni, hogy hajtások megjelenése után, de még a levelek elhullajtása előtt metsszük meg a fagyal töveket.

A további években évi két metszés az ideális az egészséges és formált sövénynek. A kora tavaszi, tisztító metszés alkalmával távolítsuk el a tél során megsérült, elhalt növényi részeket, ágakat. A nyár második felében, augusztus végétől jöhet a formáló metszés, mely során igényünk szerint formáljuk sövényünket.

Ne féljen a drasztikus metszéstől! Ezzel biztosíthatjuk ugyanis a tömöttebb, átláthatatlan ágrendszer kialakulását. Minél többször vágjuk vissza a sövényt, annál gyorsabban fejlődik, így elkerülhető a felkopaszodás.

Általánosságban elmondható, hogy a fagyal metszése egyszerű, de kihagyhatatlan ápolási és formálási feladat a fagyalsövény gondozása szempontjából. A befektetett munka megtérül, hiszen mutatós, dús lombozatú sövény nevelhető, amely meghatározó dísze bármelyik kertnek, udvarnak.