blog

Fagyal ültetése

2022.04.20 14:04
Fagyal ültetése

Ha sövénynek való vagy térelválasztó növényt keres, melynek megjelenése látványos, a fagyal tökéletes választás az Ön számára. Izgalmas növény, mely egész évben díszítő értékkel rendelkezik, ráadásul környezeti, ápolási igényei is egyszerűek. Nézzük, milyen lépésekből áll a fagyal ültetése.

Fagyal bemutatása

A fagyal (Ligustrum) az egyik legalkalmasabb sövénynek nevelhető cserjeféle. Igénytelen, ültetése, metszése, gondozása egyszerű. Kifejlett állapotában a 2-3 m magasságot is elérheti.
Zöld lombjával egész évben díszít, leveleit csak nagyon zord teleken hullajtja el. Ellenálló, jól tűri a városi szennyezett körülményeket.

Gyorsan növekszik, sűrű, tömött lombozata lehetővé teszi, hogy térelválasztóként, takarásként használjuk. Remekül funkcionál ott, ahol nem szeretné, hogy idegen szemek átlássanak. Nemcsak hasznos, de megjelenése is egyedi. Ha különleges színfoltot szeretne varázsolni kertjébe, a fagyal remek választás.

Igényei
Szinte bármilyen talajban jól érzi magát, azonban fontos tudni, hogy a humuszos, tápanyagban gazdag közegben fejlődik a legjobban.

Bátran ültesse napos, félárnyékos területre. Vízigénye átlagosnak mondható, a telepítés utáni időszakban ügyeljen a kiegyensúlyozott, rendszeres öntözésre.


A tavaszi időszakban metszést igényel, amelynek egyrészt hajtásösztönző szerepe van, másrészt alakját szakszerű metszéssel tudjuk kedvünk szerint kialakítani, formálni.

fagyal ültetése

Fagyal ültetése

Mikor?

Talán a legfontosabb kérdés a fagyal ültetésével kapcsolatban, hogy mikor lehet, illetve érdemes ültetni. A konténeres tövek a téli hónapok kivételével egész évben telepíthetőek, míg a szabadgyökeres tövek esetében a tavaszi, valamint az őszi időszak az optimális.

A fagyal ültetése egyáltalán nem bonyolult feladat. Egy, valamint két sorba egyaránt ültethető. Az ideális ültetési tőtávolság körülbelül 25-30 cm.

Ültetés menete

  • A fagyal töveket áztassuk be, legalább 24 órára, hogy a gyökerek kellő nedvességet tudjanak magukba szívni.
  • A telepítés helyén a felhasználás célja szerint, ássunk gödröt vagy árkot, mely szélességében és mélységében kétszer-háromszor akkora legyen, mint fagyal tövek nagysága. Ez biztosítja ugyanis, hogy a gyökérzet megfelelőn tudjon fejlődni.
  • A talajt lazítsuk, amennyiben szükséges, adjunk hozzá homokot.
  • A gödör/árok aljára tegyünk minőségi szerves trágyát vagy komposztot, majd takarjuk be földdel.
  • Ezek után helyezzük a töveket a kívánt helyükre, borítsuk be földdel úgy, hogy a gyökérzet ne látszódjon ki a földből.
  • A talajt kellően tömörítsük, ne legyen levegős.
  • Ha mindezzel megvagyunk, alaposan locsoljuk be a töveket.

Fontos, hogy az ültetés után 1-2 évben gondoskodjunk a rendszeres és kiegyensúlyozott öntözésről, ezzel segítve a begyökerezést. A locsolás kora reggel vagy késő este történjen, ne öntözzön a napos, meleg időszakban.

Érdemes szem előtt tartani, hogy az ősszel telepített, fiatal tövek érzékenyen reagálhatnak a fagyokra. Célszerű takarással védekezni a fagykárok ellen. Száraz téli, fagymentes napokon érdemes kis mennyiségű vízzel öntözni a fagyal töveket, ugyanis sok esetben nem kifagy, hanem kiszárad a növény.