blog

Fekete berkenye termesztése

2022.04.19 14:48
Fekete berkenye termesztése

A fekete berkenye, más néven arónia, számtalan lehetőséget rejt magában. Legtöbben szépségéről, impozáns megjelenéséről és kompakt méretéről ismerik. Pedig a fekete berkenye termesztése megannyi egyéb, pozitív tulajdonsága miatt is remek választás.

Fekete berkenye bemutatása

1,5-2 méter magasra megnövő, ívelt hajtásokkal rendelkező, fás szárú, lombhullató cserje. Sövénynek is nevelhető, bátran ültesse takarás céljából kerítések mellé. Vázágai vékonyak, melyek a termés súlya alatt széthajlanak. Öntermékeny növény.

Apró, fehér virágait a tavasz második felében hozza, kellemes illatot varázsolva a kertbe, a lepkék és méhek nagy örömére.

Fekete, savanykás ízű 6-9 mm nagyságú bogyóterméseit augusztus elején lehet szüretelni. Termése rendkívül egészséges, C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő hatással bír. Tökéletes alapanyag lekvárok, szörpök, ivólevek készítéséhez.

A fekete berkenye termesztése hobbikertészek számára is ajánlott, hiszen egy könnyen kezelhető gyümölcstermő, mely őszi vöröses színű lombjával dísznövényként is megállja helyét.


Fekete berkenye termesztése

Termesztése nem mondható bonyolultnak, ehhez azonban fontos megismerni ültetésének, gondozásának legfőbb jellemzőit.

fekete berkenye termesztése

Ültetése, igényei

  • Az arónia sekélyen gyökeresedő növény, így szabadföldi és edényes ültetésre egyaránt alkalmas. A szakszerű ültetés alapjaiban határozza meg a bokrok későbbi fejlődését.

  • A berkenye a laza- vagy középkötött szerkezetű, humuszban- és tápanyagban gazdag, jó víz- és levegőgazdálkodású, semleges vagy enyhén savanyú talajban érzi jól magát.

  • Közepes fényigényű növénynek mondható. A kert napos, félárnyékos része, észak-déli irányú területek ideálisak számára. Kedveli a kúszó árnyékot, így akár gyümölcsfák alá is ültethető.

  • Vízigénye szintén közepesnek nevezhető, igényli a kiegyensúlyozott öntözést, talaját ne hagyjuk kiszáradni.

  • Ültetéshez ássuk ki az ültetőgödröt, amelybe helyezzük bele a berkenye tövet, megfelelő kémhatású virágfölddel. Alaposan tömörítsük a földet, majd öntözzük be.

Gondozása

Igényeit szem előtt tartva egyszerűn nevelhető. Növényvédelmet nem igazán igényel, hazánk éghajlatán nincs jellemző kártevője és kórokozója. Gondozásának fontos eleme az évenkénti metszés, mely elengedhetetlen a terméshozam biztosítása, valamint a bokrok rendezettsége szempontjából.

Metszése

Kora tavasszal metsszük meg a berkenye bokrokat. Hajtásait sűrűn hozza, ezért az alsó, befelé hajló vesszőket tőből vágjuk vissza. Az idősebb ágakat szintén távolítsuk el, mert ezek terméshozama jelentősen csökken. Figyeljünk, hogy mindig maradjon elágazásra alkalmas vessző, így az alvó rügyekből új hajtások tudnak fejlődni.
A ritkító metszés mellett az előtörő gyökér- és tősarjakat is távolítsuk el.

Összefoglalva, a fekete berkenye termesztése számos előnnyel bír. Tökéletes dísznövény, mely sövényként való nevelésre ugyancsak alkalmas. Termése nemcsak ízletes, de kimondottan egészséges csemege. Ha a leírt igényeit, gondozási feltételeit biztosítja számára, biztosan nem fog csalódni megjelenésében, valamint terméshozamában.