blog

Bambusz szaporítása ágról

2022.04.18 11:18
Bambusz szaporítása ágról

A bambuszok rengeteg faja ismert, hazájában haszonnövényként is nevelik. Magyarországon egyre népszerűbb mind kertekben, mind lakásokban, szobanövényként nevelve. A bambusz szaporítása ágról könnyű, izgalmas folyamat, olvassa el a pontos lépéseit!

A bambuszok kertben való szaporítása rizómáról való hajtatással, valamint az anyatőről történő sarjleválasztással történik. A dísznövényként nevelt, leggyakrabban szerencsebambuszként ismert bambusz népszerűsége hazánkban is töretlen. A lakásban nevelhető típus valójában nem bambusz, a kertészek kreativitásának köszönhető, melyet a fehérszélű sárkányfa növényből alakítottak ki.

Ahogyan tartásának, úgy ágról való szaporításának is kétféle módja van, történhet földben és vízben.

 

 

bambusz szaporítása ágról

Bambusz szaporítása ágról - lépések

  • A szaporítás során a bambuszszár egy részének levágásával új növényt hozhatunk létre. Ehhez válasszunk egy 3 évnél fiatalabb, lehetőség szerint hosszú szárú bambuszt.

  • A kiválasztott szárat egy éles kés segítségével vágjuk el nagyjából a közepénél, úgy, hogy a levágott rész legalább két teljes szártagot tartalmazzon.

  • A levágott szárrészt azonnal helyezzük vízbe, vagy ültessük laza szerkezetű, homokos talajba úgy, hogy egy szártag felső része a talaj felett legyen. Fontos, hogy lyukas aljú cserépbe ültessük, így könnyedén fel tudja venni a kellő nedvességet, a felesleges víz pedig el tud folyni. Annyira kell megöntözni, hogy földje kissé nedves legyen.

  • Ezután helyezzük világos, napos, meleg helyre, például ablak közelébe. 18- 30 Celsius fok között hőmérséklet ideális számára. Tűző nap ne érje, levelei könnyen megsárgulnak.

  • Kedveli és igényli a párás környezetet, ha túl száraz a levegő, érdemes párásítania a szoba légterét.

  • Amennyiben vízben neveli, fontos, hogy a vizet rendszeresen cserélje, az edény pedig legyen tiszta.

  • A gyökeredzés üteme változó, kiültetni csakis a teljes gyökérzet kifejlődése után lehet.

Néhány egyszerű tényezőt figyelembe véve könnyedén szaporíthat újabb szerencse bambusz ágakat. Fontos a folyamatos, kiegyensúlyozott nedvesség, párás, világos környezet biztosítása. Ha a bambuszszár nem érzi jól magát, levelei sárgulni kezdenek, majd elhalhat.