blog

Nyári orgona

2022.04.15 14:14
Nyári orgona

A nyári orgona (Buddleja davidii), másik nevén pillangócserje, hazánkban rendkívül kedvelt dísznövény. Ez nem meglepő, hiszen varázslatos látványt nyújt bármelyik kertben, gondozása, metszése, szaporítása pedig egyáltalán nem bonyolult.

Nyári orgona bemutatása

Az illatos nyáriorgona a görvélyfűfélék családjába tartozó növényfaj. Nevével ellentétben a kerti orgonának csak távolabbi rokona. Északnyugat-Kínában és Japánban őshonos cserje, mely hazánkban igen kedvelt dísznövény. Szoliter növényként ültetve vagy más fajtákkal kombinálva igényes, díszes ágyásokat, kerteket tudunk létrehozni.

Felálló szárú, kompakt méretű félcserje, mely egy szezon alatt akár 1,5-2 métert is nőhet. Kifejlett magassága 2-4 méter közötti. Ezen tulajdonságai miatt sokan kedvelik, hiszen viszonylag rövid idő alatt lehet üde színfoltot kialakítani a kertben.

Színes, enyhén illatos, bugás virágai júliustól egészen őszig virítanak. Ez az időszak meglehetősen előnyös, mivel a legtöbb cserje ilyenkor már elvirágzott. Különleges, akár 30 cm hosszúságot elérő virágai lilás, rózsaszín, sárga, fehér, bíborpiros színekben elérhetőek. Nektárja igen vonzó különböző pillangó-, illetve méhfajok számára, innen a pillangócserje elnevezés.

Igényei

  • A nyáriorgona kifejezetten napfény- és melegigényes növény. Árnyékos helyre semmiképp ne ültesse, kellő fény hiányában ugyanis nem tud fejlődni, szára felkopaszodik.
  • Talajra nem túl igényes, szinte bármilyen talaj megfelelő a telepítéséhez. Legjobban tápanyagban gazdag, laza szerkezetű és jó vízgazdálkodású közegben fejlődik.
  • Vízigénye átlagosnak mondható, azonban a nyári, szárazabb időszakban a rendszeres locsolást meghálálja.
  • Hazánk éghajlatán teljesen télálló. Zord teleken jobban károsodhatnak ágai, ettől nem kell megijedni. Tavaszi metszéssel mindez orvosolható.

A nyári orgona minden évben az új hajtásokon virágzik, így a szakszerű metszés meglehetősen fontos.

virágzó nyári orgona

Nyári orgona metszése

Metszése nem bonyolult, ám annak időzítése legalább olyan jelentős, mint a metszés maga. Tavasszal, amikor a fagyveszély elmúlt, távolítsa el a sérült, beteg ágakat, ágrészeket, valamint az előző évi virágokat vágja vissza. Ezzel új hajtásokra, illetve virágok nevelésére ösztönözzük.

Nyári orgona szaporítása

Szaporítása félfás dugványozással egyszerűen megvalósítható. Ehhez válasszon ki egy egészséges hajtást, amelyek egy része már fásodott, de a vége még nem. Fontos megjegyezni, hogy nyár végétől ősz közepéig érdemes hajtást levágni a szaporításhoz.

A levágott hajtást vágja vissza nagyjából 10-15 cm hosszúra, a leveleket távolítsa el. Elegendő 4 darab levelet hagynia. Az így kapott dugványokat tegye szaporítóládába vagy szabadföldbe. Amennyiben a végleges helyén gyökerezteti a dugványt, fontos, hogy azt jó minőségű, tápanyagdús talajba tegye.

Ne feledkezzen meg a rendszeres öntözésről! Gyökeresedés után nincs más dolga, mint kiültetni végleges helyükre.