blog

Napos erkély növényei

2022.04.14 12:30
Napos erkély növényei

Sok kert- és növénybarát számára gondot okoz, hogy milyen növényeket neveljenek a napos, meleg erkélyen. Valójában bőven van miből választani, típus, szín és forma tekintetében egyaránt. A cikkben ebben szeretnénk segítségére lenni, így bemutatunk néhány, napos erkélyre való növényt.

Napos erkély növényei - hasznos tanácsok a gondozáshoz

Ahhoz, hogy a meleg, napos környezetet kedvelő növények jól érezzék magukat, talán mondani sem kell, törődést igényelnek. Azonban ne gondoljon összetett, időigényes feladatokra, mindössze arról van szó, hogy figyelembe kell venni a napos, gyakran forró körülményeket.

  • Ügyeljen arra, hogy a növények cserepei ne forrósodjanak át. Érdemes egymás takarásában elhelyezni az edényeket, így védve a túlzott felmelegedéstől.
  • A virágok földje a melegebb hőmérséklet következtében hamar kiszárad. Célszerű reggel és este is meglocsolni őket, amikor a levegő még hűvösebb. Napos időben ne öntözzön, a növények könnyen megéghetnek!
  • A talaj gyors kiszáradása ellen védekezhet mulccsal, kaviccsal való takarással, valamint talajtakaró növényekkel. Ezzel még esztétikusabbá teszik erkélyét.
  • Ne feledkezzen meg a rendszeres tápoldatozásról sem!
  • Érdemes nagyobb cserepeket használni, különböző fajtájú, egymással párosítható növényeket összeültetni. Remek összeállításokat, virágzó alkotásokat lehet létrehozni, melynek csak képzelete szab határt.
  • A növényeket úgy helyezze el, hogy kellően járja őket a levegő és elegendő tér legyen számukra a növekedéshez. A lefelé csüngő típusokat ajánlott a balkonról kifelé lógatni, a futónövényeket pedig az erkély falára futtatni.

kövirózsa erkélyre

5 növény napos erkélyre

Az alábbi 5, ismert és közkedvelt növény csupán néhány a napos erkély növényei közül. Érdemes kitapasztalni, hogy az adott balkonon melyik érzi a legjobban magát.

1. Muskátli

Talán a legismertebb balkonnövény, mely hazánkban rendkívül kedvelt. Nem meglepő, hiszen gondozása könnyű, fény- és melegkedvelő, így tökéletes választás akár kis erkélyekre is. Rengeteg fajtája elérhető a kertészetek kínálatában, a színválasztékról nem is beszélve! A rendszeres öntözést meghálálja, de ügyeljen, hogy ne álljon alatta víz. Fagyérzékeny, így teleltetést igényel.

2. Levendula

A levendula mediterrán, fásodó szárú évelő félcserje, mely közismerten szárazságtűrő, napfénykedvelő növény. Magával ragadó megjelenése mellett virágaival, aromás illatával is díszít. Balkonládába, cserépbe való ültetésre az eredeti és a spanyol levendula fajtákat ajánljuk. Bár jól alkalmazkodik a száraz körülményekhez, ne hagyja, hogy földje teljesen kiszáradjon. Ahhoz, hogy szára minél később fásodjon el, tavasszal és a virágzást követően metszést igényel.

3. Kínai szegfű

Kedves, gazdagon virágzó egynyári növény, napos helyen fejlődik igazán. Ültesse jó vízáteresztő képességű, átlagos talajba. Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Virágzás után távolítsa el az elhalt, elszáradt virágokat, így ösztönözve még egy virágzásra. Évelő növény, de fagyérzékeny, így a fagyos időjárás viszontagságaival szemben takarással védekezzen.

4. Balkon aranya

Domináns megjelenésű egynyári dísznövény, mely nevéhez hűen aranyló sárga színű virágokkal díszít. Rendkívül egyszerűen nevelhető, a törődést hosszú virágzással hálálja meg. Jól viseli a tűző napot, ahogy az esős, szeles időjárási viszonyokat is. Rendszeresen öntözze, különben leveleit lehullajtja. Nevelésével bátran próbálkozzanak kezdő növénykedvelők is.

5. Kövirózsa

A kövirózsának többféle fajtája elérhető, melyek közös jellemzője, hogy nem túl igényesek, kedvelik a napfényt, könnyen szaporodnak. Kisebb-nagyobb balkonládákba ültetve ugyancsak jól fejlődnek. Akkor öntözze, ha földje teljesen kiszáradt. Érdemes ritkítani, különben a tövek elnyomják egymást. Télen-nyáron csodálatos dísze lesz erkélyének.