blog

Naspolya szaporítása magról

2022.04.13 10:10
Naspolya szaporítása magról

A naspolya hazánkban nem terjedt el széles körben, pedig finom gyümölcsöt termő fa, mely díszfaként is funkcionál. Ráadásul a naspolya szaporítása magról is sikeres lehet, egy próbát mindenképp megér.

Naspolya

A naspolya (naszpolya, miszpolya, lasponya) Közép-Ázsiában őshonos növény, mely a Balkán-félsziget területein vadon terem. Kis termetű fa vagy bokor, mely kedveli a meleget. Díszfaként ugyanúgy kedvelt, mint gyümölcstermőként, lándzsás levélzete, sűrű, csinos lombja meghatározó díszítő értékkel rendelkezik. Május közepén nyíló, 3-5 cm átmérőjű fehér virágai még elragadóbbá teszik. Bátran ültesse kis kertbe, utcafrontra, előkertekbe, különleges megjelenésével magára vonzza a tekintetet.

Gyümölcse igazi vitaminbomba, megannyi jótékony hatással. Érdekesség, hogy dió méretű termését az első fagyok után kell szedni, ha már megcsípte a dér. Ha még nem kóstolta, érdemes vásárolnia néhány naspolya gyümölcsöt, igazán finom, ízletes csemege.

Magyarország éghajlatának téli időjárását jól tolerálja, betegségekkel szemben ellenálló fának számít, így igazán megéri egy ilyen fa ültetése.

Szaporítása nem mondható egyszerűnek, leggyakrabban naspolya-, körte-, alma-, birs- vagy galagonya alanyra szokták szemezni, ill. oltani. Azonban a naspolya magról való szaporítása is eredményes lehet, mutatjuk, mire figyeljen.

naspolya fejlődő gyümölcsei

Naspolya szaporítása magról

A naspolya terméseiben egy vagy több, körülbelül 2 cm nagyságú mag található. A magok sötétbarna színűek, felületük sima, melyeket hártya vesz körül.

Magról való szaporításhoz fontos, hogy mindig friss magokat használjunk, melyeket a gyümölcsből szedünk ki. Csírázó képességük a tárolás során romlik, emiatt célszerű az azonnali felhasználás.

Magvetés lépései

  • Készítsük elő az ültető cserepet, melybe homokos, tőzeges földet helyezünk.
  • Tegyük a magokat a földbe, majd alaposan locsoljuk meg.
  • A csírázáshoz 20-25 Celsius fok hőmérséklet szükséges, így a cserepet ajánlott lefedni egy üveglappal, esetleg zacskóval.
  • Kedvező körülmények között körülbelül 2-2,5 hét után láthatóak a kis csíranövények.
  • A cserepek talaját a sziklevél kifejlődéséig fokozott óvatosággal öntözzük, nehogy rothadásnak induljon a fejlődő növényünk.
  • Az így kifejlődött magcsemetéket tovább is nevelhetjük, de érdemes szem előtt tartani, hogy biztos eredményt szemzéssel vagy oltással kapunk.

A magról nevelt naspolyák termése mind mennyiségben, mind minőségben eltérő lehet az oltott csemetékhez képest. Általában kisebb gyümölcsöket nevelnek, a kifejlődött fa gyakran tövises.

Célszerű magról előnevelni, majd valamilyen magoncra oltani. Az így nevelt csemeték 2-3 éves korukra válnak termővé. Addig pedig meghatározó díszítő eleme lesz kertjének, udvarának.