blog

Levendula ültetése balkonládába

2022.04.11 09:36
Levendula ültetése balkonládába

Levendulát szeretne nevelni, de nincs lehetősége szabadföldbe ültetni? Csodás hangulatot varázsolhat a legkisebb erkélyre, már néhány tő levendulával. Részletesen leírjuk, mire érdemes figyelni a levendula balkonládába történő ültetése, továbbá gondozása során.

A levenduláról általában

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozó nemzetség. Mediterrán növény, ugyanakkor Európa hidegebb éghajlatú területein is eredményesen nevelhető. Fásodó szárú örökzöld félcserje.

Számos fajtája ismert, melyek között ma már hibrid fajok is megtalálhatóak. A kifejlett bokrok - típustól függően - 30-80 cm magasságúak.
Sokoldalúan felhasználható, jellegzetes illata, illóolaj-tartalma és jótékony hatásai miatt előszeretettel használják a gyógyászatban, szépségiparban, kézműves termékek készítése során, valamint a gasztronómiában.

Erről a különleges illatú és megjelenésű növényről annak sem kell lemondania, aki nem rendelkezik virágoskerttel vagy udvarral az ültetéséhez. Cserépben, balkonládában egyaránt jól nevelhető, - a továbbiakban leírjuk, hogyan történjen a levendula ültetése balkonládába.

Levendula ültetése balkonládába - mely fajták ideálisak

A levendula számos fajtája közül a cserepes, balkonládás nevelésre leginkább a valódi levendula (Lavandula angustifolia) és a spanyol levendula (Lavandula stoechas) alkalmas.

A valódi levendula típustól függően 90 cm magasságot érheti el kifejlett állapotában. Bokrosodó, örökzöld lombú, mely nyár közepétől kápráztat el magával ragadó virágaival, s persze aromás illatával. Ezüstös színű lombja egész évben díszítő értékkel bír.

A spanyol levendula szintén bokros habitusú, lombja inkább zöld, mint ezüst színeket hordoz. Illata kevésbé intenzív, de ez ne szegje kedvét, hogy spanyol levendulát vásároljon. A felnőtt példányok átlagosan 60 cm magasak. Érdemes tudni, hogy kissé fagyérzékeny cserépbe, ládába ültetve, így ajánlott fagymentes, szélvédett helyet biztosítani számára a téli hónapokra.

Levendula ültetése balkonládába - ültetőedény, talaj

A megfelelő ültetőedény kiválasztása legalább olyan fontos, mint a levendula neveléséhez ideális talaj biztosítása.

Az ültetéshez választhat dézsát, műanyagból vagy agyagból készült cserepet vagy ládát. Bármelyik mellett dönt, fontos, hogy legalább 30-40 cm magas és ugyanilyen széles legyen. A gyökérzetnek ugyanis elegendő helyre van szükséges a kiegyensúlyozott növekedéshez. Fontos továbbá, hogy az ültetőedény alján legyen egy legalább 2 cm nagyságú lyuk, amely lehetővé teszi a felesleges víz eltávozását.

A levendula tápanyagban közepes gazdag, jó vízelvezető képességű közegben érzi jól magát.

levendula kaspóba ültetve

Levendula ültetése balkonládába - ültetés folyamata

A kiválasztott cserepet, ládát töltse fel 3/4 részig a levendula számára megfelelő földdel. Ebbe helyezze a friss gyökérzettel rendelkező dugványt vagy a konténeres levendulát. Töltse fel az edényt földdel, majd alaposan öntözze be. Ha szükséges, helyezzen még rá földkeveréket, majd finomszemű mulccsal takarja be. Ez segít abban, nehogy kiszáradjon növényünk.

Levendula ültetése balkonládába - gondozása

Fényigény
A levendula kiegyensúlyozott fejlődéséhez sok fényre van szükség. Így elengedhetetlen, hogy napos, világos helyet válasszon számára. Fontos, hogy cserepe a nagy nyári forróságban se melegedjen át, ellenben növényünk könnyen "megsülhet". Válasszon világosabb színű cserepet, érdemes más növényekkel körbe venni, melyek védelmet biztosítanak túlhevülés ellen.

Vízigény
Habár a levendula közismerten szárazságtűrő növény, cserepes, balkonládás nevelés esetén rendszeres és kiegyensúlyozott öntözést igényel. Ügyeljen rá, hogy ne öntözze túl a levendulát.

Teleltetés
Még a nagyobb fagyok beállta előtt érdemes néhány óvintézkedést eszközölni. Teleltetése történhet hűvös, világos helyen, akár beltéren is.
Kültéren teleltetve válasszon szélvédett helyet, például terasz vagy fal mellett. A cserepet vonja be valamilyen természetes anyaggal, ezzel védve a fagytól. Szükség esetén óvatosan öntözze, nehogy kiszáradjon.

Metszés
Ahhoz, hogy minél hosszabb életű lehessen a ládában nevelt levendula bokor, fontos, hogy szára minél később fásodjon el. Mindezt a tavaszi és a virágzást követő metszéssel tudjuk elősegíteni.

A metszés során a zöld hajtások felső harmadát vágjuk vissza. Azonban soha ne metsszünk teljesen a fás hajtásokig!


A levendula ültetése balkonládába nem bonyolult folyamat. Azonban néhány szabályt fontos ismerni és betartani ahhoz, hogy hosszú életű, dús bokrú levendulát nevelhessünk.