blog

Balkon aranya

2022.04.08 10:42
Balkon aranya

A balkon aranya egynyári növény, virágai, ahogy neve is sugallja, aranyló sárga színben pompáznak. Hosszú virágzással, kellemes illattal és nem utolsó sorban pazar látvánnyal ajándékoz meg miket. Igényei, gondozása roppant egyszerű, összefoglaljuk, mit érdemes szem előtt tartani nevelése során.

Balkon aranya - bemutatása

A balkon aranya (Bidens ferulifolia), husánglevelű farkasfogként is ismert, Mexikóban őshonos növény, mely hazánkban leginkább egynyári dísznövényként terjedt el.
Neve hűen tükrözi domináns megjelenését, melyet karcsú, kecses szárakon, dúsan növekvő, aranyló-sárga színű virágzatával vív ki magának. Felhasználása igencsak sokrétű, balkonládába, ámpolnába, de ágyásba ültetve egyaránt jól nevelhető. Számára kedvező körülmények között, a hajtások egy részét visszacsipkedve, bokorszerűvé fejlődik. Kifejlett magassága eléri a 30 cm-et.

Határozott kinézete miatt más típusú növényekkel nehezen társítható. Önmagában tökéletesen megszépíti, díszíti környezetét. Színével még a legborúsabb időjárási viszonyok mellett is napsütést, melegséget csempész a mindennapokba.

Ideális választás mindazok számára, akik kevés munkával szeretnének hosszan virágzó, magas díszítő értékkel rendelkező növényt nevelni.

balkon aranya gondozása

Balkon aranya - gondozása, igényei

Talajigény
Jó vízáteresztő-képességű, laza szerkezetű, tőzeges közegben érzi jól magát. A rendszeres tápoldatozást meghálálja.

Fényigény
A balkon aranya nagy fényigényű növény, így mindenképp napos, félárnyékos helyet válasszon számára. Jól tűri a tűző napot, a szelet és az esőt, így olyan területre is helyezheti, ahol más dísznövény nem marad meg.

Vízigény
Igényli a rendszeres öntözést, főként a meleg, száraz hónapokban. Amennyiben nem kap megfelelő mennyiségű vizet, levelei lehullanak.

Ültetés
Május második felében érdemes ültetni, amikor a tavaszi fagyok már nem fenyegetnek. Ideális ültetési távolsága 25-30 cm, hiszen gyorsan növekszik, melyhez elegendő térre van szüksége. Cserépbe, ládába ültetés esetén szintén figyeljen, hogy megfelelő méretű ültetőedényt válasszon.

Virágzás
Májustól egészen októberig hozza ötszirmú, csillag alakú, kisméretű virágait. Különlegessége, hogy az elnyílt virágokat nem kell eltávolítani ahhoz, hogy újabb virágzásra ösztönözzük. Virágainak kellemes, édes illata odacsalogatja a méheket.

Teleltetés
Teleltetés előtt alaposan nézze át a növényt, tisztítsa meg a szennyeződésektől, valamint távolítsa el az elhalt virágokat, leveleket. Érdemes 15-20 cm-es nagyságúra visszavágni. A megfelelő előkészületek után vigye világos, fagymentes helyre, ahol tartósan 5-10 Celsius közötti a hőmérséklet.

Szaporítás
Ez a csodás kis növény magról eredményesen szaporítható. Az erős palántákat a tavaszi fagyok biztos elmúlása után ültesse ki tápanyagban gazdag talajba.

 

Összefoglalva, a balkon aranya egy rendkívül sokrétű, kis odafigyelést igénylő növény. Kezdő és tapasztalt kertbarátok számára egyaránt jó választás. Megjelenésével magára vonzza bárki tekintetét.