blog

Árvalányhaj gondozása

2022.03.31 14:28
Árvalányhaj gondozása

Kecsesen, enyhén bókoló árvalányhajjal borított mezők - a nyár különleges díszei. E magával ragadó, szőke-arany hajzuhataghoz hasonlító díszfű a hazai kertekben könnyedén nevelhető. Az árvalányhaj gondozása nem igényel túl sok feladatot, sokoldalúan társítható, így könnyedén mesés virágágyásokat alakíthat ki.

Az árvalányhaj (Stipa tenuifolia) a pázsitfűfélék családjába tartozó díszfű, csoportjában talán a legismertebb. Középmagas termetével kreatívan ültethető, a legszebb látványt csoportosan ültetve nyújtja.

Keskeny levelei sötétzöld színűek. Enyhén lehajló lombozatú, érdemes kissé szeles területre ültetni, hogy levélzete és kifejlett virágainak mozgása érvényesülni tudjon.

Számára ideális körülmények között júniustól egészen szeptemberig gyönyörködhet világosbarna-drapp színű virágzatában. Remekül kombinálható például alacsonyabb méretű tollborzfűvel, különböző színekben pompázó sásliliomokkal.

Egymagában, szoliter növényként is megállja helyét, bátran használja évelőágyak, sziklakertek díszítő elemeként. Egyedi megjelenésével bármelyik előkertet, utcafrontot megszépíti

Árvalányhaj gondozása, igényei

Fényigény
Nagy fényigényű növény, így fontos, hogy napos, meleg, világos helyet válasszon a telepítéshez. Árnyékos területeket kerülje, mert elegendő fény nélkül nem tud igazán fejlődni.

Talajigény
Száraz, laza szerkezetű, de jó vízáteresztő képességű, közepes tápanyag-ellátottságú talaj ideális az árvalányhaj számára.

Ültetéskor a töveket egymástól 35-45 cm távolságra helyezze el, így biztosítva a növekedéshez szükséges helyet.

árvalányhaj gondozása

Vízigény
Kis vízigényű növénynek mondható, rendszeres öntözést csupán a telepítést követő évben igényel. Az idősebb, erős és fejlett példányok jól viselik a szárazságot.

Teleltetése
Jó hír a kertbarátok számára, hogy az árvalányhaj nemcsak egyszerűen nevelhető, de teleltetése sem igényel különösebb feladatokat. Évelő növény, mely gond nélkül áttelel.

Azonban elengedhetetlen, mint egyéb díszfüvek esetében, hogy leveleit összekössük a téli hónapokra. Még a fagyok beállta előtt kötözzük össze leveleit, hogy azok egymáshoz simuljanak. Így elkerülhetjük, hogy a téli csapadék a tövekhez lejutva és megfagyva kárt okozzon a növényben.

A fiatal, frissen telepített példányok fagytűrő képessége alacsonyabb, így esetükben érdemes takarással óvni a töveket. Takaráshoz megfelelő a mulcs, gallyak vagy a szalma is.

Szaporítása
Tőosztással egyszerűen szaporítható, melyhez tavaszi időszak ideális. A téli fagyok elmúltával szabadítsuk meg levélzetét a kötözéstől. A töveket óvatosan szedje több részre, majd ültesse szét őket. Ültetés után ügyeljen az öntözésre, meghálálja a törődést.

Az árvalányhaj páratlan megjelenésével, egyszerű gondozásával remek választás kezdő és tapasztalt kertészkedők számára. Igényei és gondozási feladatai nem összetettek, bátran ültethető olyan területekre, ahol más növény nem érzi jól magát. Ha van ilyen hely a kertjében, az árvalányhaj tökéletes választás, hiszen kedveli a napos közeget, jól tűri a szárazságot. A tél beállta előtt tegye meg az óvintézkedéseket, hogy a téli csapadék, az erős fagyok ne okozzanak maradandó károkat.