blog

Leylandi ciprus gondozása

2022.03.29 11:12
Leylandi ciprus gondozása

A hazánkban egyre népszerűbb, leginkább sövényként ismert leylandi ciprus nemcsak szép, de nevelése sem igényel összetett feladatokat. A továbbiakban abban leszünk segítségére, hogyan történjen a leylandi ciprus gondozása.

Leylandi ciprusról röviden


A leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) egy nagyon könnyen nevelhető, egyedi megjelenésű, élénkzöld színű, magasra növő örökzöld cserje. A legideálisabb sövénynek telepíthető növény, gyors növekedése miatt hamar látványos díszítő eleme lehet kertjének. Sokoldalúan felhasználható, sövényként és szoliter növényként egyaránt telepíthető. Megfelelő körülmények között évente 70-100 cm-t is növekedhet.

 

Leylandi ciprus gondozása

Öntözés

Ámbár szárazságtűrő növény, jó tudni, hogy rendszeres öntözés mellett jobban és gyorsabban fejlődik. Kiemelten fontos a bőséges öntözés az ültetés utáni időszakban.

Locsolni a kora reggeli és a késő esti órákban érdemes. Semmiképp ne öntözze a meleg, napos időben! Fontos megjegyezni, hogy a száraz, csapadékszegény teleken alkalmanként érdemes megöntözni, hiszen télen is kiszáradhatnak a tövek. Ügyeljen, hogy ilyenkor csakis enyhe időben történjen a locsolás.

Metszés

Gondozásának fontos eleme a metszés. A leylandi ciprus jól tűri és igényli a metszést. Évi 2-3 alkalommal, jellemzően május végén, július elején célszerű elvégezni. Ősszel ne nyírjuk, mert a friss hajtásokat a téli fagy károsíthatja.

A metszés segítségével alakítható ki a tömör, zárt sövényfal. Ez esetben érdemes a formára figyelni, alul legyen szélesebb, fent pedig keskenyebb - nem pedig fordítva! Ez a forma biztosítja ugyanis, hogy a sövény alsó része is megfelelő mennyiségű fényt kapjon.

leylandi ciprus metszése
Tápanyag-igény, tápanyag-utánpótlás

A leylandi ciprus szinten bármilyen közegben megél, de a humuszos, tápanyagban gazdag talajban tud igazán növekedni. Mivel fejlődése gyors, igényli a rendszeres, évenkénti tápanyag-utánpótlást. Megfelelően öntözött és tápanyagdús közegben nevelkedő példányok ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Így ezen feladatok egyúttal növényvédelmi szerepet is betöltenek.

Növényvédelem

Ideális körülmények között kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló. Amennyiben valamilyen betegség jeleit látja a növényen, megfelelő növényvédőszer használatával tegye meg az óvintézkedéseket.

Teleltetés

A leylandi ciprus fagytűrő, örökzöld növény. Hazánk téli klímáját jól viseli. A fiatal, frissen ültetett példányok azonban érzékenyek lehetnek a fagyokra, így érdemes takarással védeni a töveket. Takaráshoz használhat mulcsot, szalmát vagy gallyakat.

 

A leylandi ciprus gondozása egyszerű, kis odafigyeléssel pompás növényt nevelhet. Meghálálja a gondoskodást, a rendszeres metszést, öntözést és a tápanyag-utánpótlást. Rendkívül kreatívan használható, nemcsak azoknak ajánljuk, akik takarás céljából keresnek örökzöld növényt. Szoliterként is megállja a helyét.