blog

Leylandi ciprus

2022.03.28 14:12
Leylandi ciprus

A leylandi ciprusról minden bizonnyal már ön is hallott. Gyorsan fejlődő, egyszerűen nevelhető növényként ismerik, mely kimondottan alkalmas sövényként ültetve. Remek díszítő eleme kisebb-nagyobb területeknek, de igazán dekoratív zöld kerítésként is funkcionálhat.

Amit érdemes tudni a leylandi ciprusról

A leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) a leggyorsabb ütemben növő, hazánkban is méltán kedvelt, örökzöld cserje, illetve sövény. Évente akár 70-100 cm-t nőhet, így remekül használható olyan területeken, ahol gyorsan szeretnénk dekorálni. Kifejlett állapotában elérheti a 10-15 méteres magasságot. Sövényként ültetve tömött, élénkzöld színű kerítésként is szolgálhat. Bátran ültesse olyan helyre, ahol nem szeretné, hogy kíváncsi szemek átlássanak.

Természetesen nem csak sövényként, takarás céljából ültethető. Szoliter növényként, önmagában ültetve szintén különleges látványt biztosít kertjének.

5 pozitív jellemző, ami még vonzóbbá teszi a leylandi ciprust:

  • kiválóan fogja a port
  • hangszigetelő tulajdonsággal bír
  • pollenmentes növény, nem okoz allergiát
  • betegségekkel szemben ellenálló
  • nyírással formája kedvünk szerint alakítható

Leylandi ciprus igényei

Talajigény
Talajban nem válogatós, azonban a humuszos, tápanyagban gazdag közegben fejlődik igazán. Ültetéskor javítsa fel az ültetőközeget marhatrágyával.

Fényigény
A leylandi ciprus növekedése napos, félárnyékos környezetben optimális. Nyugodtan ültesse olyan területre, ahol más növény a napos órák magas száma miatt nem tud fejlődni. Arra figyeljen, hogy teljes árnyékban ne legyen, nem fogja szeretni.

Vízigény
Szárazságtűrő növény, azonban érdemes tudni, hogy rendszeres öntözés mellett gyorsabban és könnyebben fejlődik. Az idősebb példányok sokkal jobban viselik a száraz körülményeket. Ültetés után figyeljen a bőséges öntözésre.

Betegségei
Betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló, növényvédelmet nem igényel. Ez különösen akkor igaz, ha napsütéses helyre telepítettük.

Teleltetése
A leylandi ciprus fagytűrő örökzöld növény. Hazánk teleinek körülményeit különösebb gond nélkül átvészeli. Azonban ültetését érdemes tavaszra időzíteni, hogy a hideg, fagyos idő beálltáig kellően megerősödjön. A fiatalabb tövek ugyanis még érzékenyen reagálhatnak a fagyokra.

Metszése
Nagyon jól viseli a metszést, melyet a tavaszi, nyári hónapokban célszerű elvégezni. Évi 2-3 nyírással rendezett, tömör sövényt tudunk kialakítani.

leylandi ciprus metszése

Leylandi ciprus ültetése

Amennyiben kiválasztottuk a felhasználás célját és az ahhoz megfelelő helyet, jöhet az ültetés. Ha sövényként ültetjük, érdemes ültetőárkot, ha pedig szoliterként, akkor ültetőgödröt készíteni.

Mind az árok, mind a gödör esetében kétszer nagyobb mélyedést ássunk, mint amekkora a vásárolt konténeres növény mérete. Ezzel tudjuk elősegíteni a növény gyökeresedését, erősödését.

A kiásott ültetési gödör aljára tegyünk komposztot, marhatrágyát vagy földdel kevert tőzeget. Ezzel tudjuk támogatni a gyorsabb, kiegyensúlyozottabb növekedést.

A növény földbe helyezésekor többször tömörítsük a talajt, az ültetés végeztével pedig alaposan öntözzük be a területet.

Ültetési távolság
A leylandi ciprus ideális ültetési távolsága sövényként ültetve körülbelül 70 cm. Amennyiben nem sövényként telepítjük, az optimális távolság 2-3 méter, hiszen a gyors növekedéshez elegendő helyre van szükség.

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a leylandi ciprus egy igazi főnyeremény. Gondozása nem igényel összetettebb feladatokat, betegségek javarészt elkerülik. Számos kedvező tulajdonsága mellett gyönyörű megjelenést és takarást biztosít kertjében. Nyírott és nyíratlan állapotban egyaránt nevelhető. Sövényként ültetve egybefüggő kerítésként funkcionálhat.