blog

Konyhában tartható növények

2022.03.25 14:20
Konyhában tartható növények

Ha konyhai növényekről beszélünk, minden bizonnyal mindenkinek a fűszernövények jutnak eszébe. Bazsalikom, rozmaring, metélőhagyma a konyha ablakában, melyek nemcsak díszítő értékkel bírnak, de egy karnyújtásnyira elérhetőek főzés közben. Azonban néhány szobanövény remekül érzi magát a konyhában is.

A konyhák általános jellemzője a sütés-főzés következtében keletkező gőz, párás levegő, a hirtelen felmelegedett környezet. A konyhai tevékenységek miatt sűrű szellőztetés ajánlott. Ezek nem a legideálisabb körülmények a legtöbb növény számára, azonban nem kell teljesen lemondania kedvenc növényeiről a konyhájában sem.

Növények, melyek jól érzik magukat a konyhában

Fűszer- és gyógynövények

A különböző fűszer-, valamint gyógynövények minden háztartásban jól jönnek, felhasználásuk igen sokrétű. A konyhában különösen nagy hasznát vesszük, frissítő italok, desszertek, levesek, főételek, megannyi nemzet kulináris különlegességeinek elkészítése során.

Megjelenésükkel kellemes hangulatot teremtenek, nem beszélve jellegzetes illatukról.

A konyha egyedi körülményeit különösen jól viseli például a bazsalikom, a rozmaring, a metélőpetrezselyem, de a metélőhagyma és a levendula is.

A fűszernövények mellett lássunk néhány ismert, strapabíró, kevés gondozást igénylő szobanövényt, melyeket bátran tarthat a konyhában.

Aloe vera

Talán senkinek nem kell bemutatni a gyógyhatásairól közismert, lándzsás levelű aloe verát, vagy orvosi aloét. Húsos levelei zselészerű anyagot tartalmaznak, amit értékes hatóanyagai miatt gyógyászati célokra is használnak. Jó hír, hogy kevés odafigyelést igényel, így annál sem pusztul el, aki elfelejti rendszeresen öntözni virágait.

Anyósnyelv (Sansevieria)

Számos fajtája létezik, általános jellemzője, hogy igazán strapabíró növény, szinte bárhol jól érzi magát. Az aloe verához hasonlóan jól viseli a rendszertelen öntözést. Kutatások kimutatták, hogy a sárga szélű anyósnyelv levegőtisztító hatással bír, képes semlegesíteni a levegőbe kerülő káros anyagokat.

virágzó vitorlavirág

Vitorlavirág (Spathiphyllum)

Légtisztító növényként tartják számon többek között a vitorlavirágot is. Egyszerűen nevelhető szobanövény, világos és félárnyékos helyeken egyaránt jól fejlődik. Ideális körülmények között rendszeres virágzással lepi meg tulajdonosát.

Zöldike (Chlorophytum comosum)

Hosszúkás, hosszanti csíkozású, lecsüngő leveleivel rendkívül mutatós a zöldike, mely bármilyen stílusú otthonba beilleszthető. Nagyszerű levegő tisztító, így a konyhában különösen jó szolgálatot tesz. Egyszerű gondozni, arra érdemes figyelni, hogy se túl árnyékos, se túl napos helyre ne tegyük. Vízigénye átlagos, földjét tartsuk nedvesen.

Kaktuszok

Talán nem meglepő, hogy a kaktuszok a konyhai körülmények között is képesek megélni. Szívósak, nem igényelnek sok öntözést. Konyhába kisebb méretű példányokat célszerű választani, amelyek konyhaablakban, kisebb, ablak közeli polcokon elférnek, tüskéikkel nincsenek útban főzés közben.

 

Megannyi gyógy- és fűszernövény, valamint szobanövény alkalmas a konyhában való tartásra. Az előbbiekben röviden bemutatott növények csupán néhány ezek közül. Bátran kísérletezzen nevelésükkel, nemcsak díszítik a teret, de megannyi jótékony hatással is rendelkeznek.