blog

Datolyaszilva szaporítása

2022.03.24 11:11
Datolyaszilva szaporítása

A datolyaszilva, habár egyre ismertebb és szélesebb körben elterjedt gyümölcs, a hazai kertekben csekély számban fordul elő. Pedig díszfaként is remekül megállja a helyét, ráadásul gondozása, szaporítása igen egyszerű.

A datolyaszilva jellemzői

A datolyaszilvát (Diospyros kaki) kakiszilvaként, hurmaként is ismerheti. Ez a trópusi, szubtrópusi növény megtalálható a Távol-Kelettől egészen Amerikáig. Kedves megjelenése miatt Európában leginkább díszfaként ismerik.

Talán nem gondolná, de ez az egzotikus gyümölcsfa hazánkban könnyedén termeszthető. Kompakt méretével, egyszerű gondozási feladataival hamar belopja magát a kertbarátok szívébe - kertjébe.

  • 10-15 méter magasságot éri el kifejlett állapotában. Lombkoronája szellős, gömb formájú. Lombhullató, így ősszel elhullajtja leveleit, de addig csodás színekben pompázik.

  • Kedves kis levelei rövid nyelűek, sötétzöld színek. Virágait, melyek megjelenése jelentéktelen, késő tavasszal, májusban hozza. Ez igencsak kedvező időszak, hiszen ekkor általában nem kell tartani fagykároktól.

  • A virágok paradicsom formájú, narancssárga termésekké fejlődnek, amelyek nyersen és aszalva egyaránt fogyaszthatóak.

  • Jó hír, hogy kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló, így különösebb növényvédelmi munkálatokat nem igényel.

  • A jó vízgazdálkodású, kissé homokos közegben, meleg, napos környezetben fejlődik a legjobban. Igényli a rendszeres öntözést.

  • Hazánk éghajlatának téli viszontagságait szinte gond nélkül elviseli. Érdemes azonban figyelni a fialaton ültetett és a dézsában nevelt példányokra. Esetükben célszerű takarással óvni a töveket a téli fagykároktól.

datolyaszilva szaporítása

Datolyaszilva szaporítása

Szaporítása többféle módszerrel lehetséges. Magvetéssel, bújtatással, félfás dugványozással egyaránt megvalósítható.

Szaporítása magról

Magvetéshez az érett datolyaszilva magját távolítsuk el és hagyjuk napon megszáradni. A magoknak hideghatásra van szükségük a csírázáshoz, ezért az összegyűjtött magokat nedves tőzeggel összekeverve tegyük hűtőbe és tartsuk ott tavaszig. A magokat tavasszal áztassuk langyos vízbe 2-3 napra, majd vesse el cserépbe és tegye meleg helyre. A csírázáshoz körülbelül 20 Celsius fokos melegre van szükség.
Egy év alatt akár 20 cm-et nőhet az így kifejlődött fácska.

A magról fejlődött növények növekedése lassabb ütemű, a termések mérete és minősége is gyengébb lehet.


Szaporítása bújtatással

A bújtatás ivartalan szaporítási módszer. Ennél a módszernél hajlítson a talajba a datolyaszilva fáról egy vesszőt. Érdemes a talaj ezen részét nedves homokkal felölteni. A gyökerek könnyű képződéséhez ne felejtse el rendszeresen öntözni.


Szaporítása dugványozással

Félfás dugványozáshoz ősszel vágja le az egészséges félfás vesszőket, majd hűvös helyen teleltesse át. Homokos, kissé nedves közeg ideális a gyökeresedéshez. Végleges helyére csak tavasszal ültesse ki, amikor a tavaszi fagyok már biztosan nem fenyegetnek.


A datolyaszilva szaporítása bármelyik, fent említett technikával eredményes lehet. Ne keseredjen el, ha az egyik nem sikerül, próbálja ki egy másik módszerrel is. Fontos, hogy a szaporítás során is megkapja a számára kedvező feltételeket.