blog

Sétányrózsa gondozása

2022.03.23 10:22
Sétányrózsa gondozása

Ha igénytelen, betegséggel szemben ellenálló, könnyen nevelhető növényt keres, mely színes-virágos dísze lehet kertjének, balkonjának - válassza a sétányrózsát! Gondozása nem igényel bonyolult feladatokat. Fontos megismerni igényeit, hogy dinamikusan tudjon fejlődni. A cikkben ebben leszünk segítségére.

A sétányrózsa (Lantana camara), másik nevén színváltóvirág Dél-Amerikában őshonos növény, mely a vasfűfélék családjába tartozik. Egynyári dísznövény, tarka, feltűnő, változatos színekben pompázó virágzatával hamar feldobja környezetét. Virágai ráadásul kellemes illatot árasztanak.

Meghatározó megjelenése és díszítőértéke miatt azt gondolnánk, nehéz a nevelése és sok odafigyelést igényel. Valójában igénytelen és rendkívül ellenálló, gyorsan fejlődő növényről van szó.

A kifejlett példányok 30-40 cm magasak. Különböző változatai között találunk magasabb növésű és kúszó fajtákat is.

Sötétzöld színű levelei lándzsa alakúak, melyek átellenesen állnak.

Virágzata gömbszerű, ernyős és többszínű, melyek a hajtáscsúcsokon fejlődnek ki. Tavasztól késő őszig kápráztat el változatos színeivel. A sárga, vörös, narancs, fehér, rózsaszín és ezek árnyalataiból kedve szerint válogathat a kertészetek kínálatában. Kertben és balkonládában, kis erkélyeken egyaránt jól mutat.

Virágai citromos illatot árasztanak, így igencsak vonzó a méhek, valamint a pillangók számára.

Fontos megjegyezni, hogy e különleges növény minden része mérgező. Termése bogyótermés, lilás színű, mely éretlen, zöld állapotában ugyancsak mérgező. Gyermekesek, háziállattal élők legyenek körültekintőek.

sétányrózsa virágzata

Sétányrózsa gondozása, igényei

Fényigény
A sétányrózsa szereti a napos, világos helyeket, árnyékos területen virágzata nem lesz intenzív.

Talajigény
Talajra nem igényes, átlagos, jó vízelvezető képességű közegben fejlődik igazán. Ez azért fontos, mert a pangó vizet nem szereti. Az időnkénti tápoldatozást meghálálja, azonban elegendő évente kétszer - tavasszal és nyáron. A túl sok tápoldat ugyanúgy a virágzás rovására mehet, mint a tápanyagban szegény közeg.

Vízigény
Kimondottan vízigényes növény, ne hagyja, hogy földje kiszáradjon. Ahogyan a talajválasztásnál említettük, nem tűri a pangó vizet, így semmiképp ne öntözze túl.

Teleltetése
Fagyérzékeny, így a leanderhez hasonlóan teleltetést igényel. Ősszel, még a fagyok beállta előtt vágjuk vissza, körülbelül harmadára. Alaposan vizsgálja át a növényt, tisztítsa meg a portól, szennyeződésektől. Távolítsa el az elhalt, elszáradt virágokat, leveleket.

Teleltetése világos helyen
A megfelelő előkészületek után körülbelül 5-10 Celsius fokos, világos helyiségben teleltessük át. Fontos, hogy világos, valóban fagymentes helyet válasszunk számára. Földjét tartsuk kissé nedvesen.

Teleltetése sötét helyen
A sétányrózsa sötét, fagymentes helyen is sikeresen átteleltethető. Ez esetben ősszel teljesen vágjuk vissza a növényt, s ne hagyjuk, hogy gyökérzete kiszáradjon.

Szaporítása
Magról és dugványozással egyaránt szaporítható.

Az összegyűjtött, érett, bordó színű magokat pár napig szárítsuk. Ültetésig tartsuk hűvös, száraz helyen. Tavasszal vessük el a magokat.

Dugványozásra a nyári időszak a legideálisabb. A levágott félfás ágakat ültessük laza szerkezetű földbe. Rendszeres öntözés mellett az így elültetett dugványok hamar kigyökeresednek. Teleltetés után, tavasszal, amikor biztosan nem kell tartani fagykároktól, ültesse ki őket a szabadba, vagy virágládákba.

 

Gondozása könnyűnek mondható, alapvető igényeit kell csupán figyelembe vennie. Kedveli a napos, világos területeket, igényli az öntözést. Fagyokra érzékeny, így időben kezdje meg teleltetését. Ha biztosítja a számára megfelelő körülményeket, hosszú ideig csodálhatja vidám, színes, illatos virágait.