blog

Tavaszi kerti munkák

2022.03.22 09:20
Tavaszi kerti munkák

A tavaszt nemcsak azok várják, akik nem kedvelik a hideg, fagyos időjárást. A kertbarátok, növénykedvelők számára ez egy igen kedvelt és intenzív időszak. Ahogy ébredeznek a növények, melegszik a hőmérséklet, úgy növekednek a teendők a ház körül, a virágos- és veteményeskertben, gyümölcsösökben. Összefoglaljuk, melyek a legfontosabb tavaszi kerti munkák. Útmutatónk mind a kezdő, mind a már gyakorlott kertművelők számára hasznos segítség lehet.

Ezek a legfontosabb tavaszi kerti munkák

A téli hónapok után, a tavasz ébredésével kertünk, növényeink nagy odafigyelést, az új évszakra való felkészítést igényelnek. Ezeket a feladatokat szükségszerű időben elvégezni, hiszen ezen áll vagy bukik minden.

Téliesítés elbontása

Bizonyos növények esetében ősz végén, még a fagyok beállta előtt meg kell tenni a kellő óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a hideg, fagyos időszakot sikeresen át tudják vészelni.
Tavasszal távolítsa el a takarás, felkupacolás anyagait, bontsa ki az összekötözött növényeket.

Tavaszi metszés

A frissítő, alakító metszés számos fa, gyümölcsfa, díszfű, cserje, évelő esetében kihagyhatatlan feladat. A metszés megalapozza az adott növény számára az év további részét. Ne féljen a metszéstől, ezzel tudja új hajtásokra sarkallni növényét, segíti a virágzást, valamint a gyümölcstermést!

Felmerül a kérdés, hogy mikor lehet metszeni? Se túl korán, se túl későn. A megfelelő időpont kora tavaszra tehető, amikor a fagyok már biztosan elmúlnak, még mielőtt a rügyek megpattannak.

Fontos, hogy a metszés mindig tiszta, fertőtlenített eszközzel történjen. Egyszerűen, alkoholos oldat segítségével tisztítsa meg a metszőollót minden új növény előtt és csak azután álljon neki a munkának. Ennek hiányában a különböző betegségek könnyen átvihetők egyik növényről a másikra. Védekezni pedig mindig sokkal könnyebb, mint a kialakult betegséget kezelni.

Figyeljen arra, hogy kellően metssze meg az ágakat. Szakaszosan, kis lépésekben haladjon, addig, amíg eléri a zöld, élő részt. Szakszerű metszés nélkül sok növény felkopaszodik, virágzása elmarad, érdemes gondosan elvégezni.

tavaszi kerti munkák - metszés

Gyepszellőztetés

Gereblye, nagyobb területhez gyepszellőztető gép használatával végezhetjük el a tavaszi gyeplazítást. Fűnyírás után kezdje el a műveletet, nyomja a fűbe a gereblyét, majd fésülő mozdulatokkal lazítsa fel a területet.
Ne nyomja túl mélyre, ugyanis a cél az elhalt részek eltávolítása, az egészséges fűszálak maradjanak a talajban.
Fontos, hogy a mozdulatot ne csak egy irányba végezze, nem keresztbe is, így lesz hatékony a gyepszellőztetés.

Tavaszi lemosó permetezés

Az egyik legfontosabb növényvédelmi feladat, amely számos kártevő és betegség ellen védelmet nyújthat. A metszést követően kell elvégezni. Ügyeljen arra, hogy gondosan, alaposan mossa le a fa törzsét és az ágak egészét.

Tápanyag-utánpótlás

A hideg, a nyugalmi időszak igencsak megviseli növényeinket. Ez a folyamat természetes, az elvesztett tápanyagokat egyszerűen lehet pótolni. Évelők, örökzöldek, rózsák, gyümölcsfák esetében használhat szerves trágyát, a kerti gyepet szellőztetés után gyeptrágyával érdemes ápolni.

Magvetés, virág- és faültetés

A tavasz kétségkívül a legtöbb virág és haszonnövény elvetésének ideje. A kert megtervezése után vásárolja meg a kiszemelt növényeket, magokat, majd az utasítások szerint ültesse el azokat.

 

Talán sok feladatnak tűnhet mindez, de higgye el, megéri a fáradtságot. Ezen munkálatokkal alapozza meg a virágzást, a termést, a kert kinézetét.