blog

Tollborzfű gondozása

2022.03.21 10:26
Tollborzfű gondozása

A tollborzfű bokros, félgömb formájú megjelenésével impozáns látványt nyújtó díszfű. Méltán kedvelt növény, hiszen igényei átlagosak, kevés odafigyeléssel remek díszítő elemként funkcionál. Abban nyújtunk segítséget, hogy mikor és milyen feladatokat igényel a tollborzfű gondozása.

Tollborzfű (Pennisetum alupecuroides) legfőbb jellemzői

Levélzete, hengeres alakú kalászai nem mindennapi díszítő értékkel rendelkeznek. Keskeny, sötétzöld színű, lándzsás levelei az ősz folyamán szalmasárga színben tündökölnek. Kalászai nyár végére fejlődnek ki és magabiztosan hajlanak le a szárakon.
A kifejlett példányok a 70-120 cm közötti magasságot is elérhetik. Mérete miatt remekül használható takarásként kerítések mellett, vagy olyan részeken, ahol nem szeretnénk, hogy kíváncsi szemek átlássanak.

Önmagában, szoliter növényként ugyanúgy ültethető, mint hozzá illő fajtákkal társítva.

Gyorsan fejlődő évelő díszfű, így ültetés helyéül olyan területet válasszon, ahol az évek folyamán zavartalanul tud növekedni.

Tollborzfű gondozása, igényei

Talajigény

Tápanyagban gazdag, humuszos, semleges kémhatású talaj ideális a számára. Fontos, hogy jó vízelvezető képességű közegbe telepítsük.

Fényigény

Nagy fényigényű növénynek mondható, mindenképp napos területre ültessük.

Vízigény

Vízigénye közepes, szárazabb időszakokban meghálálja a rendszeres öntözést.

tollborzfű

Ültetés

Ahhoz, hogy pazar látványt nyújtson, kulcsfontosságú az ültetési hely kiválasztása. A tollborzfű napos, meleg területen érzi jól magát. Kisebb árnyékot még elbír, de ügyeljen rá, hogy a napos órák száma magas legyen. Ellenkező esetben nem tud megfelelően fejlődni.

Ültetésére a tavaszi időszak a legideálisabb. Ha kiválasztotta az igényeinek megfelelő telepítési helyet számára, nincs más hátra, mint a tollborzfű elültetése. Az előkészületek során figyeljen arra, hogy az ültető gödör kétszer akkora legyen mind mélységében, mind szélességében, mint a vásárolt konténer mérete. Ezzel tudjuk segíteni a gyökérzet fejlődését.

Téliesítés

Évelő, de mérsékelten fagyérzékeny növény. Fiatalabb tövek esetében érdemes takarással óvni a töveket. Mint minden díszfüvet, ősszel, még a fagyok előtt kössük össze leveleit, hogy azok alaposan egymáshoz simuljanak. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a levelek között a téli csapadék, a jég a növény tövéhez kerülve maradandó károkat okozzon.

Szaporítás

A tollborzfű tőosztással és magról egyaránt szaporítható. A tavaszi metszés során óvatosan szedjük több részre a tövénél, majd ültessük el. A kisebb töveket bátran ültesse cserépbe. Ha kellően megerősödtek, kiültethetőek a szabadba.

Tollborzfű gondozása – metszés

A tollborzfű gondozásának fontos feladata a tavaszi metszés. Ősz végén össze kell kötözni leveleit, hogy a hó és a téli csapadék ne tudja a növény tövét károsítani. Február végén, március elején, amikor a napi középhőmérséklet egyre magasabb, az őszi kötözést ki kell bontani, a leveleket pedig radikálisan érdemes visszametszeni.

A visszavágás a talajszint felett nagyjából 5-8 cm magasságban történjen. Ezután semmiképp ne hagyjuk magára a tollborzfüvet, rendszeres öntözéssel támogassuk meg fejlődését.