blog

Fukszia gondozása

2022.03.18 12:02
Fukszia gondozása

A fukszia bár egyedi, igazán különleges dísze bármelyik kertnek vagy balkonnak, nehezen gondozható növényként híresült el. Valójában az igényeit szükséges megismerni, hogy gondozása sikeres legyen. A továbbiakban minden fontos tényezőt leírunk, melyek hatással vannak a fukszia fejlődésére.

A fukszia bemutatása

A fukszia (Fuchsia), másik nevén Krisztus vércseppje, Dél- és Közép-Amerika területein őshonos növény. Csüngő virágaival, jellegzetes virágtölcséreivel rabul ejt minden virágkedvelőt.
Gömbszerű, 30-40 cm magasra növő, igen kedvelt dísznövény, mely balkonládában is remekül nevelhető.

Nevelése nem tartozik a legegyszerűbbek közé, de ez ne tartsa vissza attól, hogy fuksziát vásároljon. Részletesen leírjuk mire figyeljen gondozása során, hogy egyszerre akár 80-100, csodás színekben pompázó virágaiban gyönyörködhessen.

Fukszia gondozása

  • Árnyékos, nedves, hűvösebb környezet ideális a fuksziának.
  • Víz-, pára- és kimondottan tápanyagigényes növény. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan tudjon fejlődni, rendszeresen biztosítani kell számára a tápanyag utánpótlást. Ennek hiányában virágzása nem lesz intenzív.
  • Az esőt nem kedveli, így fontos, hogy olyan helyre tegye, ahol biztosan nem éri az eső.
  • Nyáron fontos, hogy folyamatosan távolítsa el az elhervadt virágokat, elszáradt és elsárgult leveleket.
  • Időnként szükséges alaposan átvizsgálni, nincs-e rajta kártevő. Sajnos a nyári időszakban megtámadhatják a levéltetvek. Ha ezt tapasztalja, mihamarabb tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket. Különítse el a növényt, zuhanyozással, megfelelő rovarirtó használatával eredményesen megszabadulhat a nem kívánt kártevőktől.
  • A fukszia könnyen formálható, mely egyben szükséges ápolási feladat is. Metszés hiányában ágai megnyúlhatnak. A hosszabb ágakat az év bármely szakában visszavághatja, ugyanakkor formálásra, metszésre a tavasz ideális.
  • Ha túl sok levelet hullajt, nem megfelelő számára a hőmérséklet. Tegye hűvösebb, árnyékosabb helyre.

fukszia bordó virágokkal

Fukszia teleltetése

A fukszia nem fagytűrő, ezért szakszerű teleltetést igényel. Ősz végén, november hónap elején célszerű biztonságos téli helyére költöztetni. Teleltetés előtt alaposan tisztítsa meg a portól, kosztól, esetleges kártevőktől. A levelek fonákját mindenképp vizsgálja át! Távolítsa el az száradt virágokat, leveket.

A téli hónapokra világos és sötét helyiségbe egyaránt helyezheti. Világosabb környezetben 10-12 Celsius fok az ideális, míg sötétebb helyen körülbelül 7 Celsius fok. Utóbbi esetben a fukszia ledobja leveleit, de ne ijedjen meg, ez teljesen természetes.

A téli pihentetés alatt nincs szükség tápoldatozásra és öntözést is csak mértékkel igényli.

Tavasszal, ahogy melegszik a hőmérséklet vigye világos helyre, hajtásait pedig vágja vissza a feléig. Ha szükséges, ültesse át, frissítse fel földjét. Ezzel együtt a rendszeres öntözéshez is visszatérhet. Április végén, május elején kiviheti a kertbe – előbb nem érdemes, mert érzékeny hidegre.

Fukszia szaporítása

Jó hír, hogy ennek a magával ragadó növénynek a szaporítása dugványozással egyszerűen kivitelezhető. Első lépésként csípjünk le az anyatőről 10-15 cm nagyságú egészséges hajtásokat. Alsó leveleit távolítsuk el, majd azonnal használjuk fel őket. Helyezzük a dugványokat laza szerkezetű földdel teli cserepekbe, s alaposan öntözzük meg.

Megfelelő körülmények között nagyjából 4-6 hét alatt fejlődik ki a gyökérzet. A folyamat meggyorsítható, ha a cserépre zacskót húzunk, így biztosítva a kellő páratartalmat. Ennél a módszernél fontos, hogy az elültetett dugványokat időnként szellőztessük és csak óvatosan öntözzük.
Fontos megjegyezni, hogy szaporításra a tavaszi időszak a legalkalmasabb.