blog

Honnan tudom milyen talaj van a kertben?

2022.03.17 09:46
Honnan tudom milyen talaj van a kertben?

Kertünk megmunkálásához, az ültetés tervezéséhez fontos tudni, milyen típusú talaj áll rendelkezésünkre. Ha tisztában vagyunk annak minőségével, illetve szerkezetével, az adott növény igényeihez tudjuk igazítani azt. A föld milyensége pedig alapjaiban határozza meg az adott növény fejlődését.

A termőföld összetételét számos tényező befolyásolja. Az ország különböző tájegységein más-más típusú talaj a jellemző. Ugyanakkor összetételét meghatározzák az előző évek művelési módszerei, munkálatai.

Általánosságban elmondható, hogy Magyarország területén a leggyakrabban 3 fő talajtípussal találkozhatunk:

  • mezőségi, vagy más néven csernozjom
  • barna erdőtalaj (BET)
  • öntés- és lejtőhordalék talajok

Talán meglepődött, hogy a különböző kertészeti jellemzésekben, ültetési útmutatókban nem ezekkel a kifejezésekkel találkozik. Általában homokos, meszes, humuszban gazdag, kötött vagy laza szerkezetű, agyagos jelzőkkel definiálják az adott növény ültetési közegre vonatkozó igényeit.
Mindez ne zavarja össze, a továbbiakban abban leszünk segítségére, hogy egyszerűen meg tudja állapítani, milyen talaj van a kertjében.

Milyen talaj van a kertben – talajvizsgálat házilag

Az adott talaj fizikai tulajdonságait egyszerű vizsgálattal meg tudjuk állapítani:

  • Vegyünk egy nagy marék földet, melyet vízzel keverjünk össze úgy, hogy a földből kis golyót tudjunk formálni.
  • Ha ez nem sikerül, mert szétesik vagy nagyon porlik, homoktalajjal van dolgunk. Amennyiben az összegyúrt golyó egyben marad, folytassuk tovább annak vizsgálatát.
  • Egyik lehetőség, hogy a mutató- és a nagyujjunk között a földet óvatosan kezdjük el kisodorni. Minél hosszabb "szalagot" (ezért nevezik szalag próbának) tudunk így kialakítani, annál inkább kötött a talaj.
  • Másik módszer a talaj további vizsgálatára a gyúrópróba. Ez esetben nem golyót, hanem hengert formálunk és azt hajlítjuk körbe. Ha ez nem sikerül, a kör szétesik, repedezik, akkor minden bizonnyal vályogos a talaj. Ha könnyen formálható, hajlítható, akkor kötött, vagyis agyagos típusú.

Ezek a fő jellemzők legtöbbször jelölve vannak a különböző típusú növények leíró jellemzésében. Fontos megjegyezni, hogy ezek a vizsgálatok nem adnak 100%-os meghatározást a talaj típusára vonatkozóan, de kiindulásként nagy segítséget nyújt, hogy megtaláljuk a kertünkbe megfelelő növényeket.

talaj típusok megállapítása

Milyen talaj van a kertben – talaj pH értéke

A talaj fizikai jellemzői mellett hasznos megállapítani annak kémhatását. Valamennyi termőföld bizonyos pH értékkel rendelkezik, mely alapján lúgos, savanyú vagy semleges kémhatású közegről beszélünk.

A talaj kémhatása befolyásolja a tápanyagok felvehetőségét a növény számára, így fejlődése szempontjából nem elhanyagolható tényező. Vannak növények, amelyek a lúgos, míg vannak, amelyek kifejezetten a savanyú közegben fejlődnek kiegyensúlyozottan.

A talaj pH érték vizsgálat házilag

A kertészetekben különböző tesztcsíkokat, mérőeszközöket, lakmuszpapírokat vásárolhat, melyek segítségével könnyedén, viszonylag pontos eredményt kaphat a talaj kémhatását illetően. Azonban néhány egyszerű házi trükkel is kiderítheti, ha nem állnak rendelkezésre az előbb említett eszközök.

Vegyen egy marék földet, tegye egy tálkába és öntsön rá némi ecetet. Ha pezsgést észlel, nagy valószínőséggel az adott föld lúgos kémhatású. Amennyiben nincs pezsgés, jó eséllyel savanyú talaj áll a rendelkezésére.