blog

Zebrafű gondozása

2022.03.16 12:36
Zebrafű gondozása

A zebrafű egyedi megjelenéséről, figyelemfelkeltő méretéről és levelei mintázatáról ismert, igen kedvelt díszfű. Bármilyen stílusú kertbe beilleszthető, tökéletes választás akár kezdő kertbarátok számára is. A cikkben összefoglaljuk, mit igényel a zebrafű gondozása.

Zebrafű bemutatása

A zebrafű (Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’) Ázsia északkeleti területein őshonos díszfűféle. Jellegzetes megjelenésű és mintázatú levelei leginkább a nádhoz hasonlítanak. Sárgás-fehéres színű csíkjaival igazán különleges hatást kelt, jól kombinálható élénk színű virágokkal. Bátran telepítse előkertekbe, utcafrontokra, ágyásokba, más növényekkel, ugyanakkor soliter növényként is megállja a helyét.

Közepes termetű fűféle, mely kifejlett állapotában akár 130 cm magasságot is elérheti. Barnásvörös kalászai, bronzos árnyalatú virágzata szépséget, melegséget varázsol kertjébe.

Évelő, hazánk klímáját jól viseli, azonban érdemes takarással védekezni a téli időjárás viszontagságaival szemben.

Szaporítása roppant egyszerű. Tavasszal, a fagyok elmúltával óvatosan szedjük több részre a zebrafű tövét.
Kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló, gondozása nem igényel semmilyen nehezebb feladatot. Azok is nyugodtan próbálkozzanak nevelésével, akik most kezdik a kertészkedést. A sikerélmény nem marad el!

zebrafű gondozása, metszés, öntözés

A zebrafű gondozása

Talajigény
A zebrafű a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, humuszos talajt kedveli igazán. Ültetés előtt érdemes érett komposzttal, marhatrágyával feljavítani a talajt, ezzel segítve a növény egyenletes növekedését.

Tápigény
Ahhoz, hogy növekedése erőteljes legyen, évente egyszer, a tavaszi időszakban tápanyag-utánpótlásra van szüksége. A törődést meg fogja hálálni csodás kalászaival, szemet gyönyörködtető virágaival.

Fényigény
Nagy fényigényű növény, így telepítés helyéül napos területet válasszunk számára. Kerüljük a félárnyékos részeket is, levélzete, virágzása megfelelő napfény hiányában elmarad az elvárttól.

Vízigény
A fiatal tövek igénylik a rendszeres öntözést. Az idősebb példányok jól tűrik a szárazabb időszakot is. Azonban talaját óvjuk a kiszáradástól, valamint a pangó víztől. Aszályos körülmények között a levélvégek megbarnulhatnak. A túl sok víz pedig a gyökérzet rothadását okozhatja.

Metszés
A metszésnek esztétikai és egyben növényvédelmi szerepe van, továbbá így lehet kordában tartani a gyorsan növekvő zebrafüvet. Kora tavasszal távolítsuk el az elhalt, megsérült, esetleg beteg növényi részeket.

Téliesítés
A zebrafű jól viseli hazánk téli viszonyait, azonban az első években védekezzünk takarással. A téli csapadéktól úgy óvhatjuk meg, hogy leveleit szorosan összekötjük, egy erre a célra alkalmas puha madzaggal.


Összességében elmondható, hogy néhány igényét betartva, kevés munkával csodaszép zebrafű nevelhető. Gondozása egyszerű, jól fejlődő és könnyen szaporítható díszfű. Teleltetése sem okoz fejfájást, bátran ajánljuk mind kezdő, mind gyakorlott kertbarátok számára.