blog

Diófa tavaszi lemosó permetezése

2022.03.14 10:10
Diófa tavaszi lemosó permetezése

A diófának sajnos több kártevője, kórokozója van, melyek ellen szakszerűen kell védekezni. A megfelelő időben és módon történő megelőző lépések hiányában ezek maradandó károkat okozhatnak. A tavaszi lemosó permetezés kiemelkedő jelentőséggel bír a diófa növényvédelme szempontjából. Nem mindegy azonban, mikor és hogyan végezzük!

Mit jelent pontosan a diófa tavaszi lemosó permetezése?

A lemosó permetezést a késő őszi időszak után tavasszal is fontos elvégezni. Ennek során ugyanis megszabadulhatunk a tél során, a növény különböző részein áttelelő kártevőktől, mint például atkák, levél- és pajzstetvek, különböző molyok. A kártevőkön túl a különböző gombás és baktériumos kórokozók ellen is hatékony védelmet biztosít.
A szakszerű és jól időzített lemosó permetezés támogatja a tenyészidőszakban végzett egyéb kezelések hatékonyságát is.

Diófa tavaszi lemosó permetezése - mikor?

A növénytermesztés és növényvédelem valamennyi folyamatának esetében fontos a megfelelő időzítés. Amennyiben túl korán, avagy túl későn végezzük el a feladatot, a hatékonysága nem lesz kielégítő. A tavaszi lemosó permetezést a kora tavaszi időszakban célszerű elvégezni, amikor a tavaszi fagyok már biztosan elmúltak.

Habár a diófa metszése ősszel, szeptember hónapban időszerű, tavasszal különböző ápolási feladatokat szükséges végezni. Tavasz kezdetén, a fagyok elmúltával távolítsa el az elhalt, elszáradt, valamint a tél során megsérült ágakat, növényi részeket. Gyűjtse össze és semmisítse meg a lehullott leveleket, ágdarabokat, gondosan tisztítsa meg a diófa körüli földterületet. Így elkerülhető, hogy az ott maradt növényi maradványokon különböző betegségek, kártevők megtelepedjenek.
Az ápolási munkák után következhet a lemosó permetezés.

diófa tavasszal

Diófa tavaszi lemosó permetezése - fontos tudnivalók

A tavaszi lemosó permetezés segít a következő kártevők, kórokozók elleni védekezésben:

  • Sárga diólevéltetű
  • Dió nemezes gubacsatka
  • Baktériumos feketedés

Ahhoz, hogy eredményes legyen a permetezés, érdemes néhány fontos szabályt betartani:

  • A permetezést szélcsendes időben végezze, amikor a napközbeni hőmérséklet tartósan 5 Celsius fok körüli.  Ügyeljen arra, hogy a rügypattanáshoz legközelebbi időszakban történjen!
  • A permetezést - ahogyan a megnevezése is mutatja -, lemosás-szerűen végezze.
  • A permetlé megfelelő mennyiségben, egyenletesen borítsa be az ágakat és a diófa törzsét egyaránt.

Ne feledkezzen meg a permetezés során a megfelelő védőöltözetről! A különböző permetszereket mindig az utasításoknak megfelelő módon és összetételben használjuk. Alkalmazásuk előtt olvassa el a használati útmutatást, egészsége és környezete biztonsága érdekében azokat maradéktalanul tartsa be.


A diófa lemosó permetezése szükségszerű feladat, de növénye meg fogja hálálni ezt a gondoskodást. A szakszerűen végzett lemosó permetezés megkönnyíti a tenyészidőszakban megjelenő kártevők, kórokozók elleni védekezést.