blog

Mit jelent a virágföld pH jelölése?

2022.03.11 10:02
Mit jelent a virágföld pH jelölése?

A növények igényei, gondozási szükségletei eltérőek, így a megfelelő ültetőközeg kiválasztása kiemelten fontos. Mielőtt ültetésre kerül a sor, járjon utána, hogy milyen kémhatású talajban fejlődik kiegyensúlyozottan növénye. Ezután vásárolja meg a megfelelő virágföldet. Hogy pontosan mit jelent a virágföld pH jelölése, leírjuk a cikkben.

Bármilyen növényről legyen is szó, zöldségek, gyümölcstermők, fűszernövények, gyógynövények, szobanövények - és még sorolhatnánk -, más-más típusú ültetőközeg ideális számukra.

Amennyiben nem a megfelelő talajba ültetjük növényünket, fejlődése nem lesz kielégítő, nem nevel virágokat, termést, sőt, akár el is pusztulhat. Lehet, hogy Ön is járt már úgy, hogy betartotta a gondozási feltételeket, az ideális öntözési- és fényviszonyokat, mégsem fejlődött virága úgy, ahogy azt elvárta. Lehetséges, hogy a nem jó minőségű föld volt az oka!

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen a jó föld? Tulajdonképpen a jó föld az, amelyben a gyökérzet elegendő levegőhöz, vízhez és tápanyaghoz jut. A jó minőségű talaj megköti és raktározza azon tápanyagokat, melyre a növénynek szüksége van.

Azonban a fejlődést nagyban befolyásolja az adott ültetőközeg kémhatása, vagyis pH értéke.

virágföldek pH értéke

A talaj pH-értéke / kémhatása

A pH-érték a talaj azon tulajdonsága, amely befolyásolja a tápanyagok felvehetőségét a növény számára. Így annak fejlődése nagymértékben függ az adott közeg pH értékétől. Vannak növények, amelyek kifejezetten savanyú közegben, míg más típusúak lúgos körülmények között fejlődnek igazán.

A talaj kémhatása mérhető egy 0-tól 14-ig terjedő pH skálán. Ez alapján a 3 csoportba soroljuk a virágföldeket:

  • "A" jelzés jelenti az enyhén savanyú kémhatást. pH érték 5,9-6,4 közötti, jellemzően mészkerülő növények számára ideális.
  • "B" jelzés a semleges kémhatást jelöli, 6,5-7 pH értékű. Ezt a típust nevezzük általános virágföldnek.
  • "C" jelzést enyhén lúgos kémhatású virágföldnek nevezzük, pH értéke 7-7,5 közötti.

A fent említett besorolás remek kiindulópont, a növények nagy többsége beleesik ebbe a 3 fő tartományba. Általánosságban elmondható, hogy a növények legnagyobb százaléka a közömbös vagy a gyengén savas, illetve a gyengén lúgos talajt kedveli. Azonban, például a Rhododendron 3,8 – 4,5 pH értékű virágföldben fejlődik a legjobban, így esetében a talaj savanyítására van szükség.

Összességében elmondható, hogy mind a dísz-, mind a haszonnövények számára biztosítható a megfelelő típusú virágföld. Ehhez vegye figyelembe a növény egyedi igényét, majd válassza ki a megfelelő A-B-C besorolású virágföldet. Amennyiben az adott föld pH értéke nem esik egybe teljesen növénye szükségleteivel, megfelelő módszerekkel savanyítsa, avagy lúgosítsa a talaj kémhatását.