blog

Levendula metszése tavasszal

2022.03.10 09:36
Levendula metszése tavasszal

A levendulát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. A Tihanyban, Pannonhalmán található levendula mezők méltán híresek. Jellegzetes megjelenése, magával ragadó illata miatt a nagyon kedvelt dísz-, fűszer- és gyógynövények közé tartozik. Bármelyik kiskertben könnyen nevelhető, azonban gondozásának fontos eleme a metszés, melyhez összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A levenduláról röviden

A levendula hazánkban az egyik legnépszerűbb mediterrán, évelő félcserje. Kreatívan ültethető és sokoldalúan felhasználható, így dísznövényként, fűszer-, továbbá gyógynövényként is ültetik, illetve termesztik. Ültetéséhez, gondozásához csupán néhány szabályt szükséges betartani, kevés munkával csodálatos bokrokat nevelhet.

Több fajtája ismert, a legismertebb a francia és az angol levendula. Típustól függően vannak ellenálló és kevésbé ellenálló fajták, eltérő lehet az aroma intenzitása, valamint a virágzás gyakorisága. Tudta, hogy léteznek olyan levendulák, melyek nemcsak nyáron, hanem ősszel is virágzásnak indulnak?

A kifejlett bokrok típustól függően elérik a 30-80 cm-es magasságot. A kiegyensúlyozott növekedés és fejlődés feltétele a sok napsütés, a meleg időjárás, valamint a szárazság. Ugyanis a túl sok vizet nem szereti, ezért kiemelkedően fontos, hogy jó vízelvezető képességű talajba ültesse, máskülönben rothadásnak indulhat.

Mivel fásodásra hajlamos növény, érdemes fásszárú növényként kezelni. Ne ijedjen meg, ez nem igényel semmilyen bonyolult munkafolyamatot. Mindössze annyit jelent, hogy a levendula metszése tavasszal elengedhetetlen ahhoz, hogy a tövek ne fásuljanak el. Mutatjuk, hogyan történjen a levendula metszése!

levendula bokrok metszése

Levendula metszése tavasszal

Az első fontos lépés, a metszés időzítése. Se túl korán, se túl későn! Csak akkor érdemes elvégezni, amikor a tavaszi fagyok már biztosan nem fenyegetnek, így nem tudnak kárt okozni a növényben.
Későnek számít, amikor bokrokon sok új hajtás kezd fejlődni. Nagyjából a megfelelő időpont márciusra, április elejére tehető.

Fontos szem előtt tartani, hogy a metszésnek formáló, valamint fenntartó szerepe van, így tavasszal erőteljesen érdemes visszametszeni a bokrokat.

Hogyan történjen a metszés?

Ahány kert, annyi metszési szokás létezik, mi az alap metszési technikát írjuk le, mely biztosan sikeres lesz.
Több éves levendulák esetében az egész bokrot egyenletesen metsszük vissza, körülbelül a hajtáshossz egy-kétharmadát. Az előző évi, elszáradt hajtásokat vágjuk vissza, de a fás hajtásokat ne! A fiatalabb töveket, ha még nincs rajta fás hajtás, akár tövig, a növény 5-8 cm-es magasságában is visszavághatjuk.
Ezzel a drasztikus metszéssel ösztönözzük a dinamikus fejlődést, hogy szép, kompakt, tömör bokrok növekedjenek.

Fontos, hogy távolítsuk el az elhalt, elszáradt részeket, a fagyok során megsérült ágakat.