blog

Avokádó csíráztatása

2022.03.08 10:30
Avokádó csíráztatása

Ki ne ismerné az avokádót, melyből a híres guacamole készül? Egészséges és tápláló, A, B, C, valamint E-vitaminban gazdag, emellett kiváló antioxidáns is. Édes és sós ételek készítéséhez egyaránt használható. Gondolkodott már azon, hogy az avokádó különleges, hatalmas magját hogyan és mire lehet felhasználni? Jó hír a növénykedvelőknek, hogy az avokádó csíráztatása során látványos szobanövény nevelhető. A továbbiakban lépésről lépésre leírjuk, mindez hogyan történjen.

Az avokádó Közép-Amerikában őshonos, örökzöld fa, mely a babérfélék családjába tartozik. Hatalmas termetű, a kifejlett példányok akár 18 méter magasak is lehetnek.
A fa termése sötétzöld színű, ovális alakú, melyet rücskös héj borít. A gyümölcshús zöldes-vajszínű, mely érettebb állapotában sötétebb, barnás színűvé válik. Ízre semleges, remekül használható különböző ízesítésű smoothiekba, desszertek, sós mártogatósok készítéséhez és még hosszasan folytathatnánk a felsorolást.
Talán nem meglepő, hogy tekintélyes méretű magjából szobanövény nevelhető. Nemcsak felnőttek, de gyerekek számára is igen jó móka, örömteli, izgalmas várakozással. Lássuk, hogyan válhat az avokádó magjából klassz szobanövény!

 

Az avokádó csíráztatása otthon

  1. A mag csíráztatása nem túl időigényes feladat. Ehhez első lépésként vegyünk egy érett avokádót, húsát kaparjuk ki és használjuk fel. Az interneten megannyi remek ötletet, receptet talál az elfogyasztásához, kedve szerint válogathat.
  2. A magot tisztítsa meg, majd készítsen elő egy pohár vizet, továbbá 3-4 darab fogvájót, vagy fogpiszkálót - ki-hogyan nevezi. Célszerű üvegpoharat választani, mert így egyszerűen követheti a fejlődés folyamatát.
  3. A fogpiszkálókat szúrjuk körben a magba, nagyjából a felénél, lehetőleg egymástól egyenlő távolságra.
  4. Helyezzük az így megszúrkált magot a pohárba, lapos felével lefelé! A fogpiszkálók tartják a magot a pohár pereménél. Akkor végeztük jól a folyamatot, ha a mag egyik fele a vízben, míg a másik a víz felett van.
  5. Sokan arra esküsznek, hogy a mag csúcsos részéről el kell távolítani a maghéjat.
  6. Helyezze napfényes, világos helyre a magot, ügyelve a víz megfelelő mennyiségére. Érdemes naponta, kétnaponta cserélni alatta a vizet.

Ezután nincs más hátra, mint néhány hétig izgatottan várni, mikor jelennek meg az első gyökér- és szárkezdemények.

avokádó csíráztatása üvegpohárban

Avokádó csíráztatása otthon - mag elültetése

Amikor dús gyökérzet és erős szár fejlődött a csíráztatás során, ültesse cserépbe az avokádót. Fontos, hogy tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű földet válasszon számára.
Olyan cserépbe ültesse, amelynek alján a felesleges víz el tud távozni. Az avokádó ugyanis sem a túlöntözést, sem a kiszáradást nem viseli jól. Földjét tartsa nyirkosan, tegye a növényt napos, meleg, világos helyre.

A legtöbb szobanövényhez hasonlóan az avokádó is meghálálja a tápoldatozást. 2-3 havonta támogassa meg egészséges, kiegyensúlyozott fejlődését vízben oldódó tápoldattal.

A nyári meleg hónapokban bátran vigye ki a szabadba, félárnyékos helyre. Ha szeretné új ágak nevelésére ösztönözni növényét, vágja vissza 15-20 centimétert.
Télre azonban költöztesse vissza a lakásba, hiszen a hidegre igencsak rosszul reagál.