blog

Selyemmirtusz teleltetése

2022.02.25 12:46
Selyemmirtusz teleltetése

A mediterrán hangulatot idéző kínai selyemmirtusz hosszú virágzási idővel, elbűvölő virágaival ejti rabul a kertbarátok szívét. Vidámságot, színt varázsol bármelyik kertbe, ráadásul gondozni nem nagy feladat. Nem teljesen fagytűrő, így a selyemmirtusz teleltetése igényel egy kis odafigyelést.

A kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica), másik nevén selyemvirágfa, Ázsiában őshonos díszcserje. Színes virágzata, hosszú virágzási ideje és sima kérge miatt igazán szerethető és népszerű cserjeféle.

Gondozása gyerekjáték, kevés feladatot igényel. Dézsába ültetve is jól nevelhető. Bátran válasszák kezdő és tapasztalt kertbarátok egyaránt.

Igényei

  • Napos, meleg helyet válasszon az ültetéshez. Árnyékos közegben kevesebb virágot nevel és a virágzás intenzitása is enyhébb.
  • Nedves, jó vízelvezető képességű talajban fejlődik igazán.
  • Egész évben telepíthető növény, ugyanakkor a selyemmirtusz nyugalmi időszakát ajánlott választani.
  • Telepítés során érdemes figyelni arra, hogy a gyökérlabda felső része és a talaj felszíne egy szinten legyen.

Gondozása

  • Jól tűri a szárazságot, azonban az ültetés utáni időszakban fokozottabb öntözést igényel. A növény első pár évében meghálálja a kiegyensúlyozott, rendszeres locsolást, ezzel elősegítve növekedését.
  • Magról és félfás dugványozással egyaránt szaporítható.
  • Gondozásának fontos része a tavaszi metszés, hiszen az új hajtásokon fejlődnek ki a virágok. A formai metszés saját igényeink szerint alakítható. Jól mutat fa és bokor formában, de törzses fává is nevelhető. A kisebb fajták remek talajtakarók lehetnek.
  • A drasztikus metszés nem ajánlott.
  • Amennyiben biztosított a teljes napfényes környezet a mirtusz számára, több betegségtől megóvhatjuk. A lisztharmat és a kormos penészgomba megtámadhatják, de ezek ellen kellő odafigyeléssel hatékonyan lehet védekezni.

virágzó selyemmirtusz

Selyemmirtusz teleltetése

A selyemmirtusz nem teljesen fagytűrő, így igényli a hideg időszakra való felkészítést. Ne ijedjen meg, mindez egyszerűen kivitelezhető. A töveket gondosan takarja be, fakéreggel, gallyakkal vagy szalmával. Zord teleken elfagyhat a növény talaj feletti része. Aggodalomra nincs ok, vágja vissza a megsérült részt, a növény a tövéről ki fog hajtani.

A dézsában nevelt selyemmirtuszt még a fagyok beállta előtt vigyük száraz, sötét helyiségbe. A 4-8 Celsius fok közötti hőmérséklet ideális erre az időszakra. Teleltetés előtt mindenképp nézze át a növényt, nincsenek-e rajta kártevők, kórokozók. Tisztítsa meg a portól, szennyeződésektől, távolítsa el az esetlegesen elhalt, elszáradt növényi részeket.
Kora tavasszal, amikor melegszik a napi középhőmérséklet, vigye ki napos, meleg helyre.


Páratlan megjelenésű, virágos dísze lehet kertjének a selyemmirtusz, mely nem igényel sok munkát. Ugyan csak közepesen fagytűrő, takarással eredményesen átvészeli a hideg hónapokat.